Σημαντική και χρήσιμη η ρύθμιση των 120 δόσεων δηλώνουν οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) ζητούν μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Αυτά καταγράφονται σε έρευνα της εταιρείας «Palmos Analysis», που διενεργήθηκε στο δίμηνο Ιουλίου (μετά τις εκλογές)-Αυγούστου για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, σε δείγμα 110 επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου με ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, μέσω του συστήματος «PrimoQ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα, στο φορολογικό πεδίο, οι επιχειρήσεις ιεραρχώντας τα πεδία ζητούν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας και έπεται η συρρίκνωση του ΦΠΑ σε 11% και 22% από 13% και 24% αντίστοιχα, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ο περιορισμός του συντελεστή φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών από 22% σε 9% και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στη συνέχεια τοποθετούν τον διπλασιασμό του χρόνου συμψηφισμού ζημιών και τη δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%, τη μείωση του συντελεστή του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής για τις επιχειρήσεις.

Όπως εκτιμούν οι επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτός από τη συρρίκνωση φόρων-ασφαλιστικών εισφορών, απαιτείται να εστιάσει (ποσοστό 14% λαμβάνει η σχετική απάντηση των επιχειρήσεων του δείγματος) και στην παροχή κινήτρων για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το 70% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του καλοκαιριού θα έχει θετική επίδραση στη δική τους επιχείρηση, το 20% σχεδόν καμία επίδραση, το 7% δεν ξέρει-δεν απαντά και το 3% εκτιμά πως θα επιδράσει αρνητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προτάσεις των επιχειρήσεων

«Οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν και μία σειρά από άλλα μέτρα και προτάσεις (μέσα από μια σχετική ερώτηση ανοιχτού τύπου), τα οποία θεωρούν ότι χρειάζεται να κάνει πράξη η κυβέρνηση και τα κυριότερα είναι τα εξής: να συγκροτηθούν σε νέα, πιο χρηστική βάση, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ με διαβούλευση των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρηματιών, να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες προς όφελος των πληγέντων από την οικονομική κρίση του 2010, που βρίσκονται στις λίστες του «Τειρεσία» και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Επιπλέον, επισημαίνουν την ανάγκη για αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης με βάση την ταχεία/ουσιαστική εξυπηρέτηση του πολίτη ή επιχειρηματία και όχι με βάση τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα (που πιθανώς δεν παράγει αποτέλεσμα για τον πολίτη) και ζητούν την καθιέρωση αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ενοποίηση όλων των αριθμών μητρώων σε ένα (π.χ. ΑΦΜ), την επιτάχυνση στην επίλυση δικαστικών διαφορών και την κατάργηση προκαταβολής φόρου μαζί με την ετήσια φορολόγηση και αντικατάσταση με εθελούσια προκαταβολή μέσα στη χρήση (η προκαταβολή να έχει μπόνους). Ζητούν, επίσης, να δοθούν κίνητρα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για εκσυγχρονισμό εξοπλισμού εκτός ΕΣΠΑ».

«Όλες οι οικονομικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων καλό είναι να συνδέονται με τις προσπάθειες που κάνει μια επιχείρηση για την ανάπτυξή της. Επιχειρήσεις που επενδύουν σε πάγια και προσωπικό με σκοπό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό τους, καλό είναι να λαμβάνουν περισσότερα φορολογικά και άλλα οφέλη, ενώ ταυτόχρονα να ελέγχεται η πρόοδός τους. Εάν η επιχείρηση επί πενταετία επενδύει και δεν αναπτύσσεται, ίσως θα πρέπει να επανεξετάζεται η προνομιακή πολιτική της πολιτείας απέναντί της. Επίσης, θα πρέπει να εξετάζεται συνεχώς η οικονομική πορεία μιας επιχείρησης με την ταυτόχρονη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των ιδιοκτητών ή των μετόχων της και των στενών συγγενών τους» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης