Η χαλάρωση των capital controls είναι ζητούμενο για την ελληνική οικονομία από το καλοκαίρι του 2015.
Οι όποιες τροποποιήσεις στους περιοριστικούς όρους θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της οικονομίας, αρκεί να μην πλήξουν τη σταθερότητα των τραπεζών, που κλυδωνίζονται μέχρι να βρεθεί λύση για τα «κόκκινα δάνεια».

Το οικονομικό επιτελείο σε στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζονται σχέδια χαλάρωσης, ώστε σταδιακά να επανέλθει το σύστημα στην ομαλότητα. Σταδιακά όμως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετική έρευνα της ΤτΕ που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγα 24ωρα ήλθε να απογοητεύσει όσους αναμένουν εξελίξεις σύντομα.

«Δέσμιοι» των capital controls εκτιμούν ότι θα είναι για δύο ακόμα χρόνια οι Ελληνες πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών, που διενήργησε η εταιρία συμβούλων Alvarez & Marsal Ελλάς (A&M), σε συνεργασία με την Kantar TNS.

Κύμα φυγής των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων προβλέπει το 38% των ερωτηθέντων, είτε σε μορφή μετρητών (14%) είτε μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών στο εξωτερικό (24%).
Ωστόσο, το 79% δήλωσε ότι δεν θα προχωρούσε σε αντίστοιχη ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν σήμερα ότι προ των πυλών είναι νέα χαλάρωση των capital controls.

Σύμφωνα με αυτές αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξ ολοκλήρου (100%) ανάληψης των κεφαλαίων που θα εισαχθούν στις ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό.
Αυτό όμως ισχύει για όλες τις «νέες καταθέσεις» από πέρσι τον Ιούλιο. Όσα ποσά δηλαδή έχουν κατατεθεί από το καλοκαίρι του 2016 μπορούν να αναληφθούν στο σύνολό τους, πέρα από τους περιορισμούς που ισχύει για το «παλαιό χρήμα».

Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να αποκλείει ότι μπορεί να επιτραπεί το άνοιγμα νέου λογαριασμού με απλή υπεύθυνη δήλωση ότι ο αιτών δεν διαθέτει άλλο λογαριασμό.

Το κρίσιμο είναι όμως να υπάρξει σημαντική χαλάρωση των ορίων για εξαγωγείς/εισαγωγείς, ώστε να επιταχυνθεί όσο μόνο το εμπόριο αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης