Η αεροπορική εταιρεία με έδρα το εμιράτο του Ντουμπάι Emirates Airline οριστικοποίησε τη συμφωνία της με την Boeing για αγορά 30 αεροσκαφών 787-9 Dreamliner, σύμφωνα με στελέχη και των δύο εταιρειών.

Η συμφωνία “έκλεισε” στο Dubai Air Show την Τετάρτη και αποτελεί τμήμα αντικατάστασης ευρύτερης συμφωνίας για αεροσκάφη 777x, από τα οποία η αμερικανική εταιρεία παρέχει στην Emirates.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά μειώθηκαν σε 126 από 156, λόγω μηχανικών και άλλων τεχνικών προβλημάτων και έτσι η Emirates κάνει χρήση των δικαιωμάτων αντικατάστασης.

Το μεσαίου μεγέθους και πλατιάς ατράκτου αεροσκάφος 787-9 είναι το μεγαλύτερο και μακρύτερο των Dreamliner της Boeing, με δυνατότητα μεταφοράς από 242 έως 330 επιβατών, σε δύο θέσεις (Business και Economy). H παραγγελία τιμάται στα 8,8 δισ. δολ., ωστόσο συνήθως οι αεροπορικές εταιρείες διαπραγματεύονται μια σημαντική έκπτωση.

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι κομβική για τον αμερικανικό κολοσσό κατασκευής αεροσκαφών, του οποίου οι πωλήσεις έχουν χτυπηθεί σημαντικά από τα δύο καταστροφικά δυστυχήματα των 737 Max, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών, τα οποία κόστισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόλος των περίπου 400 737 Max της Boeing βρίσκεται καθηλωμένος στο έδαφος από τον Μάρτιο.

Άλλα 5 αεροσκάφη 787 Dreamliner πωλήθηκαν εντός της εβδομάδας: δύο στην Biman Bangladesh Airlines και τρία στην κυβέρνηση της Γκάνας, που ετοιμάζει τον νέο εθνικό αερομεταφορέα της.

Η Boeing κατάφερε επίσης να εξασφαλίσει 60 παραγγελίες και για το πολύπαθο 737 Max, από την τουρκική SunExpress, την Air Astana του Καζακστάν και ακόμη έναν, μη αποκαλυφθέντα αγοραστή.

Ο πρόεδρος της Emirates, Tim Clark, εξάλλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο μεγαλύτερος διεθνής αερομεταφορέας στον κόσμο θα αρχίσει εκ νέου την επέκτασή του στις αρχές της δεκαετίας του 2020, μετά την τωρινή περίοδο εδραίωσής του.

Τον Οκτώβριο, ο Clark είχε μιλήσει για τα σχέδια της Emirates να έχει επεκτείνει τον στόλο της κατά 30% μέχρι τα τέλη του 2025. Σήμερα η Emirates διαθέτει 270 αεροσκάφη (στοιχεία Οκτωβρίου).

Τη Δευτέρα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει παραγγελία 50 αεροσκαφών Airbus A350-900, έναντι 16 δισ. δολ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης