Μείωση 10,5% κατέγραψαν τα έσοδα των Ελληνικών Ταχυδρομείων το 2020 έναντι του 2019, καθώς συνεχίστηκαν οι απώλειες ειδικά στο κομμάτι της αλληλογραφίας, κυρίως από τους μεγάλους πελάτες, όπως είναι οι εταιρείες ρεύματος, τηλεπικοινωνιών κ.λπ. και το ελληνικό Δημόσιο, που στρέφονται πλέον στην ψηφιακή ενημέρωση και την αποστολή λογαριασμών.

Πτώση σημειώθηκε και στην αλληλογραφία λιανικής και της διεθνούς αλληλογραφίας, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στις δυσχέρειες που προκάλεσε η πανδημία στις συναλλαγές με φυσική παρουσία και στις διεθνείς μεταφορές. Η πανδημία έπληξε και μια σειρά χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως η ταχυπληρωμή και η μεταφορά κεφαλαίων που απαιτούν φυσική παρουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, καταγράφηκε μια μείωση της τάξεως του 20,1% στα έσοδα του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Σε επίπεδο τζίρου, ο μόνος τομέας δραστηριότητας των ΕΛ.ΤΑ. που κατέγραψε αύξηση ήταν αυτός των ταχυμεταφορών, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά περίπου 10 εκατ. στα 53,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Τα ΕΛ.ΤΑ. εμφανίζουν καθαρά κέρδη 9,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 20,5 εκατ. ευρώ το 2019 που συνδέονται με την αναγνώριση αναβαλλόμενου εσόδου λόγω της είσπραξης αποζημίωσης καθολικής υπηρεσίας, ύψους 149,1 εκατ. ευρώ, για την οποία είχε αναγνωριστεί αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση.

Πέρυσι, ο όμιλος εμφάνισε αρνητικά Ebitda ύψους 5,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 27,8 εκατ. το 2019 και κατέγραψε προ φόρων ζημίες ύψους 26,3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,3 εκατ. ευρώ το 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα αποδίδονται από τη διοίκηση στην πτώση του κύκλου εργασιών και στο γεγονός ότι τα μεγέθη του 2019 είχαν ωφεληθεί από την αναπροσαρμογή της αναλογιστικής μελέτης λόγω της υποχρεωτικής τήρησης από τα ΕΛ.ΤΑ., ως επιχείρηση κοινής ωφελείας, του ορίου των 15.000 ευρώ, της αποζημίωσης απόλυσης προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης