Η έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το 17% να το αναφέρει σαν το πιο σημαντικό πρόβλημα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΚΤ (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2018) για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Η Ιταλία με 9% εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο μικρομεσαίων που αναφέρουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, ενώ στην Ευρωζώνη συνολικά το μερίδιο αυτό διαμορφώνεται σε μόλις 7%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά στην Ευρωζώνη ο δείκτης των χρηματοοικονομικών εμποδίων για τραπεζικά δάνεια παρέμεινε αμετάβλητος στο 8% στην τελευταία έρευνα της ΕΚΤ. Τα εμπόδια παρέμειναν σχετικά υψηλά σε Ελλάδα (22%), Ιρλανδία και Πορτογαλία (10%), ενώ υποχώρησαν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώζωνης, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Η έρευνα της ΕΚΤ καταγράφει επίσης βελτίωση του κύκλου εργασιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει, μεταξύ των μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης, το καθαρό ποσοστό των μικρομεσαίων που ανέφεραν υψηλότερο κύκλο εργασιών ήταν η Γερμανία (31% από 34% στην προηγούμενη έρευνα) και ακολούθησαν Ισπανία (24% από 20%), Γαλλία (22% από 21%) και Ιταλία (12% από 9%).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υψηλότερο τζίρο κατέγραψαν και οι επιχειρήσεις άλλων χωρών, ιδίως σε Ολλανδία, Ιρλανδία και Αυστρία, καθώς και στην Ελλάδα, όπου το καθαρό ποσοστό των μικρομεσαίων που ανέφεραν αυξημένο τζίρο σκαρφάλωσε σε διψήφιο αριθμό (στο 16% από 0%) για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.

Όσον αφορά τα κέρδη, στην Ελλάδα ένα μεγάλο, αλλά μειωμένο σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε πτώση της κερδοφορίας την τελευταία περίοδο (-16% από -40 στην προηγούμενη έρευνα).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης