Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζα ενέκρινε πριν από λίγο την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 6,1 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος “Ηρακλής”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τις ερχόμενες εβδομάδες με στόχο να ολοκληρωθεί η συναλλαγή εντός του πρώτου τετραμήνου, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (β΄ τρίμηνο 2021).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή της Εθνικής Τράπεζας εντάσσεται στο Project Frontier, το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας κατά 60%, εκ των οποίων το 80% αφορά κόκκινα στεγαστικά δάνεια.

Σχεδόν το μισό ποσό (3 δισ. ευρώ) περιλαμβάνει δάνεια υψηλής διαβάθμισης (senior), για τα οποία ισχύει η εγγύηση του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 3,1 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν δάνεια μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής διαβάθμισης (junior) για τα οποία δεν ισχύει η κρατική εγγύηση.

Σύμφωνα με παρουσίαση της Εθνικής Τράπεζας σε επενδυτές τον περασμένο Νοέμβριο, το σύνολο της τιτλοποίησης (6,1) δισ. ευρώ περιλαμβάνει 190.000 κόκκινα δάνεια από 80.000 δανειολήπτες, εκ των οποίων το 90% έχουν εγγύηση σε ακίνητα. Το 77% αφορούν στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και 5% καταναλωτικά δάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία προβλέπει ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί η αίτηση από την Εθνική Τράπεζα για το κομμάτι των δανείων για τα οποία μπορεί να εγγυηθεί το Δημόσιο. Στη συνέχεια ακολουθεί η τιτλοποίηση και η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών από funds. Τελευταίο βήμα περιλαμβάνει τις δεσμευτικές προσφορές και την υπογραφή της μεταβίβασης.

Όπως εξήγησε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς σε συζήτηση που οργάνωσε το ΙΟΒΕ, οι διαδικασίες πιέζονται χρονικά καθώς αναμένεται η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα, χωρίς ακόμα να είναι έτοιμες οι απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε τον όρο να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω από το 5% το 2022.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης