Δημοσιεύτηκε σήμερα στη Διαύγεια η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να εγκρίνει την άδεια παραγωγής για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η έγκριση της άδειας συνιστά την πρώτη νέα μεγάλη επένδυση ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα με καύσιμο το φυσικό αέριο μετά από ένα μεγάλο πάγωμα κατασκευής ανάλογων εργοστασίων τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση ωστόσο της Μυτιληναίος να προχωρήσει στην εντυπωσιακή αυτή κίνηση για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου φυσικού αερίου, ευνοείται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο του χρηματιστηρίου ρύπων.

Συγκεκριμένα οι τιμές των δικαιωμάτων χθες ξεπέρασαν τα 21 ευρώ ο τόνος, έχοντας διανύσει ένα απρόβλεπτο ράλι, που διέψευσε τις προσδοκίες ακόμη και των πιο ένθερμων υποστηρικτών της πράσινης μετάβασης.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο ρύπων αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη μετάβαση σε ένα πιο καθαρό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, καθώς οι ρυπογόνες μονάδες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον άνθρακα, αναγκάζονται να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής και καθίστανται λιγότερο αποδοτικές και βιώσιμες. Αντίθετα ενισχύεται ο ρόλος του φυσικού αερίου που έχει μικρότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα, ως μεταβατικό καύσιμο στην πορεία ενίσχυσης του ρόλου των ΑΠΕ μόλις οι συνθήκες (αποθήκευση ενέργειας) το επιτρέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την άδεια παραγωγής που υποβλήθηκε στις 3 Μαρτίου και εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, που για μια τόσο μεγάλη επένδυση αναμένεται να διαρκέσουν 10 έως 12 μήνες. Μετά από τις περιβαλλοντικές μελέτες θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία σύμφωνα με τη Μυτιληναίος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021

Η άδεια που εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ αφορά σε μονάδα ονομαστικής ισχύος 665 MW (καθαρή ισχύς 650MW) που θα κατασκευαστεί στη Βοιωτία (στο ενεργειακό συγκρότημα στα Άσπρα Σπίτια)
Εγκρίθηκε η άδεια παραγωγής της και θα έχει διάρκεια 35 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της άδειας, η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης θα πρέπει να γίνει σε 12 μήνες ενώ η ανάπτυξη του έργου σε 24 μήνες από την άδεια εγκατάστασης. Η μονάδα θα τεθεί σε δοκιμαστική 3μηνη λειτουργία ενώ η έναρξη της κανονικής λειτουργίας θα γίνει στις αρχές του 2021.

Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις σε μονάδες φυσικόυ αερίου θεωρούνται κρίσιμες για την απανθρακοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης. Άλλωστε χώρες όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία έχουν θέσει ως στόχο την επίσπευση χρονικά της απόσυρσης ρυπογόνων ανθρακικών μονάδων και θα αξιοποιήσουν το φυσικό αέριο ως βασικό μεταβατικό καύσιμο καθώς οι ευέλικτες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού από αέριο, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα της αποθήκευσης ενέργειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης