Η πρόσβαση σε προμήθεια φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές είναι η βασική αιτία για τη συμμετοχή της ΔΕΗ στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, από κοινού με τη Μότορ Όιλ του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Αυτό επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας ότι η επιχείρηση είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στη χώρα για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής σε Κομοτηνή, Αλιβέρι, Λαύριο και Μεγαλόπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χαρτοφυλάκιο λιανικής στους τομείς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω της «Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας» (πρώην ΕΠΑ Αττικής) είναι ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, το οποίο ωστόσο αποτελεί σχετικά περιορισμένο μέγεθος σε σύγκριση με την πελατειακή βάση της ΔΕΗ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ στην Κοινοπραξία θα είναι μειοψηφική. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ ήταν ευρεία, καθώς ανταποκρίθηκαν τόσο μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι όσο και πολυεθνικές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο χθες σε δηλώσεις του για «αχτίδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία μέσα στη διεθνή καταιγίδα», αλλά και για «απόδειξη ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ελληνική οικονομία οικοδομήθηκε σε σωστές βάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για την εξαγορά του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ (το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν στον διαγωνισμό και είτε θα αγοράσουν το υπόλοιπο 65%, αν κερδίσουν τον διαγωνισμό, είτε θα πουλήσουν το 35% στον πλειοδότη) εξέφρασαν χθες τα εξής επενδυτικά σχήματα:

C.G. GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου, δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα ενεργειακών τομέων, αλλά και σε έργα υποδομών, παραχωρήσεις, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα κ.ά.)

MET HOLDING AG (ευρωπαϊκή εταιρεία με έδρα στην Ελβετία, με δραστηριότητες στο φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό και το πετρέλαιο)

POWER GLOBE LLC (η Powerglobe Qatar είναι ο ενεργειακός βραχίονας της Optimized Holding ALFAISAL, μιας ιδιωτικής εταιρείας που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1960)

SHELL GAS B.V. (η πολυεθνική εταιρεία ενέργειας που συμμετείχε έως πρόσφατα με 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Αττικής)

VITOL HOLDING B.V. (δραστηριοποιείται στη διύλιση, αγοραπωλησία εμπορευμάτων και ενεργειακών προϊόντων, στην παραγωγή ενέργειας και στην έρευνα, παραγωγή και προμήθεια πετροχημικών προϊόντων και είχε συμμετάσχει στον πρόσφατο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ)

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ A.E. (δραστηριοποιείται σε παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομές, παραχωρήσεις κ.ά.)

Κοινοπραξία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ & EDISON INTERNATIONAL HOLDING N.V. (ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος που δραστηριοποιείται σε πετρελαιοειδή, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κ.ά., συνεργάζεται με την ιταλική Edison στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέσω της Elpedison)

Κοινοπραξία ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΕΛΛΑΣ & ΔΕΗ Α.Ε.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ A.E. (ο όμιλος δραστηριοποιείται στη μεταλλουργία, στον σχεδιασμό-προμήθεια-κατασκευή έργων EPC, στην ηλεκτρική ενέργεια και την εμπορία φυσικού αερίου).

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ, αφού αξιολογήσουν τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης