Αύξηση κύκλου εργασιών κατά 7,1% στα 1.218,9 εκατ. ευρώ εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2020 ο Όμιλος ΔΕΗ, έναντι 1.138,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) του α΄ τριμήνου 2020 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 44,8 εκατ. ευρώ (ή κατά 48,7 εκατ. ευρώ συνυπολογίζοντας και τους σχετικούς πιστωτικούς τόκους) λόγω αναθεώρησης του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2019, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2020 έχουν επηρεαστεί και από την πρόβλεψη για αποζημιώσεις προσωπικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα ποσά αυτά, το  EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 66,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η βελτίωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA για το α΄ τρίμηνο του 2020 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και στην χαμηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).  
 
Τα αποτελέσματα προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκαν σε ζημίες 36,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 248,5 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2019, ενώ χωρίς την προσαρμογή καταγράφονται κέρδη προ φόρων ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2020, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε: “Η θετική τάση στην λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου, η οποία ξεκίνησε από τα αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου 2019, συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση να διαμορφώνεται σε 182 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποτελεί θετική εξέλιξη η μείωση των λειτουργικών δαπανών λόγω της μείωσης, μεταξύ άλλων, των δαπανών για αγορές ενέργειας και καύσιμα λόγω της πτώσης της Οριακής Τιμής Συστήματος και των τιμών φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα, καταγράφηκε μείωση του καθαρού χρέους κατά 52 εκατ. ευρώ.

Οι νέες έκτακτες συνθήκες με τις οποίες βρεθήκαμε αντιμέτωποι λόγω του Covid-19, μας ανάγκασαν να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας μας προκειμένου να προσαρμοσθούμε στην νέα πραγματικότητα και να εξασφαλίσουμε την επιχειρησιακή συνέχεια.

Κληθήκαμε άμεσα να εργαστούμε από το σπίτι, να υιοθετήσουμε νέες μορφές επικοινωνίας, να εξυπηρετήσουμε με διαφορετικό τρόπο τους πελάτες μας, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να αλλάξουμε διαδικασίες ετών. Στο νέο αυτό πλαίσιο, η ανταπόκριση όλων στον Όμιλο της ΔΕΗ ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Επιπλέον, σε συνέχεια της σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, ακολουθώντας πλήρως τις οδηγίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας προχωρήσαμε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων μας από τις 11 Μαΐου. Παράλληλα, συνεχίζουμε να ενισχύουμε τα κανάλια επικοινωνίας και εξυπηρέτησης κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για την εξυπηρέτηση των πελατών μας με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο.
 
Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα μέσα Απριλίου παρατηρούμε σταδιακή διόρθωση στην υστέρηση η οποία σημειώθηκε το μήνα Μάρτιο λόγω του Covid-19. Συνεχίζουμε την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας με την προώθηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ομίλου. Επιπλέον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας διενεργήσαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης, με υψηλή απαρτία, εκλέγοντας με ευρύτατη πλειοψηφία δύο επιπλέον μέλη στην Επιτροπή Ελέγχου η οποία αποκτά πλέον, βάσει νόμου, αναβαθμισμένες ευθύνες και αρμοδιότητες, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς τη σύγχρονη Εταιρική Διακυβέρνηση με διαφάνεια και με πρακτικές αντίστοιχες μεγάλων Ευρωπαϊκών εταιρειών”.

Οι επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού

Η Διοίκηση του Ομίλου όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσε καθημερινά τις εξελίξεις και τα μέτρα που λαμβάνονταν σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 και μελετούσε τυχόν αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις, που ενδέχεται να προέκυπταν, προβαίνοντας σε εκτιμήσεις για τα παρακάτω :

– Την πορεία της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
– Τη διαθεσιμότητα των Μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
– Tην πορεία των δαπανών (ενεργειακό ισοζύγιο, μισθοδοσία, άλλες δαπάνες κ.λ.π.)
– Την πορεία των εσόδων από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και των άλλων λοιπών εσόδων (έσοδα από τη χρήση δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
– Tην πορεία των αναμενόμενων χρηματικών ροών
– Tην πιθανότητα αθέτησης συμβάσεων εκ μέρους των προμηθευτών (λόγω έκτακτων γεγονότων)
– Την πιθανότητα μείωσης της εισπραξιμότητας των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
– Tην πιθανότητα αλλαγής του επενδυτικού σχεδίου

Ήδη όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μια σταδιακή προσέγγιση για την άρση των μέτρων περιορισμού από τις αρχές Μαΐου 2020, αυξάνοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εν αναμονή της θερινής περιόδου. Τα εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά, έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ την 1.6.2020 ολοκληρώθηκε και το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Λόγω του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των επιπτώσεων προέρχεται κατά κύριο λόγο από τα μέτρα που ελήφθησαν τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα από τα μέσα Μαρτίου 2020, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας και την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, έχει επηρεασθεί η λειτουργία του Ομίλου προκαλώντας κατ’ αρχήν βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομική του θέση, τα λειτουργικά του αποτελέσματα και τις χρηματικές ροές του, οι οποίες όμως δεν θα επηρεάσουν σε μεσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα την υλοποίηση των επιχειρηματικών και επενδυτικών του σχεδίων.

Η Διοίκηση του Ομίλου παρακολουθεί τις εξελίξεις και παραμένει διαρκώς σε ετοιμότητα να αναπροσαρμόσει τις δράσεις της όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης