Μηχανισμός αντιστάθμισης μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) ώστε οι αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ να μην επιβαρύνουν τον τελικό λογαριασμό που πληρώνουν οι πελάτες της επιχείρησης τίθεται σε εφαρμογή, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι η επιχείρηση δεν μπορεί πλέον να απορροφά τις επιβαρύνσεις και ότι χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία όπως επισήμανε, θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθησε κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, σύμφωνα με τον οποίο δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος.

Η λύση που προκρίνεται κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες περιλαμβάνει τα εξής:

– Η ΔΕΗ θα ενσωματώσει στα τιμολόγια ρήτρα ρύπων ή οριακής τιμής, που θα παρακολουθεί τις διακυμάνσεις του κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή της τιμής της ενέργειας που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά ρεύματος, με πιθανότερη εκδοχή την πρώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αυξάνει αυτόματα τις εισροές στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών και δημιουργεί έτσι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο λογαριασμός των ΑΠΕ προβλέπεται στο τέλος του 2019 να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 108 εκατ. ευρώ (αφού αφαιρεθεί προηγουμένως περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νομοθεσία), που σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον περιθώριο για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για την υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων, ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε εξάλλου ότι υπάρχει καλή συνεργασία με το υπουργείο καθώς και ότι στόχος είναι η συνολική επιβάρυνση των καταναλωτών να είναι σχεδόν μηδενική. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι με την εισαγωγή της ρήτρας η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ανακτήσει το σύνολο του επιπλέον κόστους που επωμίζεται από την αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου αλλά μόνο ένα μικρό μέρος του.

Πέρα από την προσθήκη της ρήτρας, από πλευράς ΔΕΗ εξετάζεται και η μείωση του ποσοστού έκπτωσης για τους συνεπείς στις πληρωμές καταναλωτές, που είναι σήμερα 15%.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ χαρακτήρισε απαραίτητη την προσαρμογή των τιμολογίων για τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της επιχείρησης και την εξασφάλιση καλύτερων όρων δανεισμού από την διεθνή αγορά στο πλαίσιο της έκδοσης που προετοιμάζεται τις προσεχείς εβδομάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης