Αντιμέτωπη με πρόστιμο το οποίο θα φτάσει τα 4 δισ. δανικές κορώνες (538 εκατ. ευρώ) βρίσκεται η Danske Bank, εάν αποδειχθεί ότι φέρει ευθύνη για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ξεπλύματος χρήματος στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ποινή, σε περίπτωση που επιβληθεί, θα αποτελέσει ρεκόρ για τη Δανία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, δε, το συγκεκριμένο πρόστιμο δεν προστατεύει την τράπεζα από πρόστιμα εκτός Δανίας.
Το πρακτορείο εκτιμά ότι το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη την Τετάρτη η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας ανακοίνωσε την παραίτηση του CEO της, Thomas Borgen, ενώ παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον 234 δισεκατομμύρια δολάρια “πέρασαν” από το μικρό παράρτημα της στην Εσθονία μεταξύ 2007 και 2015.

Ο πρόεδρος της, Οle Andersen, τόνισε ότι μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως “ύποπτο”, βαθαίνοντας έτσι την ουσία του σκανδάλου.

Ο υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης της Δανίας Rasmus Jarlov, υπεύθυνος για την εποπτεία της τήρησης της νομοθεσίας επί των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τόνισε ότι το ποσό του προστίμου υπολογίζεται επί τη βάσει των κερδών που είχε η τράπεζα από τις συναλλαγές του ξεπλύματος χρήματος στο εσθονικό της παρακλάδι, που αγγίζουν το 1,5 δισ. κορώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Jarlov ξεκαθάρισε ότι θεωρεί ότι έχουν διαπραχθεί “παράνομες πράξεις” στην υπόθεση, ενώ τόνισε ότι οι ποινικές έρευνες σε Δανία και Εσθονία θα συνεχιστούν ώστε να αποκαλυφθεί το σύνολο των έκνομων πράξεων που διαπράχθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης