Σε σημαντική αύξηση των τιμών στόχων των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής Τράπεζας προχωρά Bank of America Merrill Lynch, δύο περίπου εβδομάδες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests.

Πιο αναλυτικά, η BofΑ τοποθετεί την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ από 1,36 ευρώ πριν, για την Eurobank στα 1,14 ευρώ από 0,65 ευρώ, για την Εθνικής στα 0,32 ευρώ από 0,25 ευρώ, ενώ για την Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 3,23 ευρώ, από 3,26 ευρώ πριν. Παράλληλα, αναβαθμίζει τη σύσταση για την Eurobank και την Εθνική σε neutral, ενώ για Alpha Bank και Πειραιώς διατηρεί το underperform.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, σύμφωνα με τις αναφορές στον Τύπο και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο οι λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη ασαφείς.

Η BofΑ επαναλαμβάνει την άποψή της ότι το ζήτημα των προβληματικών δανείων παραμένει σημαντικό, ωστόσο η νέα δέσμη εργαλείων της Κομισιόν για τη μείωση των NPLs μπορεί να αναβάλει τις ρυθμιστικές παρεμβολές.

Η ίδια χαιρετίζει την (πιθανή) “υπομονή των ρυθμιστικών αρχών” και την θεωρεί θετική για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. Αφού στο παρελθόν σε άλλα reports της έχει αναφερθεί στα ζητήματα της ποιότητας του κεφαλαίου, του υψηλού κόστους της μείωσης των NPLs και την απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις προβληματικών δανείων, η BofA αυτή τη φορά εξετάζει τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, αξιολογώντας τις δυνατότητες των τραπεζών να αξιοποιήσουν σωστά τα επόμενα δύο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BofΑ επισημαίνει ότι οι αναβαθμίσεις της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας υποστηρίζονται από την συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε δάνεια προς εμπόριο και υπηρεσίες, τομείς που ανακάμπτουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Θεωρεί ότι αυτό θα βοηθήσει τις δύο τράπεζες να αποδώσουν πιο σημαντικές και λιγότερο δαπανηρές εκροές από τις αναδιαρθρώσεις σε σχέση με τις άλλες τράπεζες. Βλέπει επίσης το 2018 ως ένα έτος όπου η Eurobank θα μπορούσε να καρπωθεί τα οφέλη από τις μεγάλες μειώσεις των spreads των επιχειρηματικών δανείων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Αlpha Bank και Πειραιώς: Διαφορετικά προβλήματα

Η BofA εκτιμά ότι οι μειώσεις των προβληματικών δανείων για την Alpha Bank και την Πειραιώς θα έχουν υψηλό κόστος, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ενώ η Πειραιώς έχει κάνει αξιέπαινες προσπάθειες αναδιάρθρωσης – όπως η μείωση του spread στα εταιρικά δάνεια, οι συνεχιζόμενες υψηλές εισροές νέων προβληματικών δανείων, τα οποία δεν δείχνουν σημάδια μείωσης, θα μπορούσαν να έχουν υψηλό κόστος, δεδομένων των επιθετικών στόχων μείωσης των NPEs στη διετία 2018/19.

Συγκριτικά, η Alpha Bank έχει καθυστερήσει τις αναδιαρθρώσεις, διαθέτοντας τη χαμηλότερη αναλογία εκροών απομειωμένων δανείων. Αυτό ίσως οδήγησε σε επιδείνωση του χαρτοφυλακίου και τώρα είναι περισσότερο ακριβό να “διορθωθεί”.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παραμείνει προβληματικό

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται φέτος να είναι ουσιαστικοί. Ωστόσο, παρά τα πιθανά οφέλη, η BofA εκτιμά ότι αυτό το κανάλι μείωσης των NPEs πιέζει τα κόστη περισσότερο προς το μέλλον και τα επόμενα χρόνια.

Η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να είναι σε θέση να αναδιαρθρώσουν αρκετά κακά δάνεια κατά τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας σε αξιοπρεπή επίπεδα την κάλυψη, αλλά Αlpha Βank και Πειραιώς ίσως δεν καταφέρουν να κάνουν το ίδιο, με την BofA να αναμένει ότι η κάλυψη για τις δύο τράπεζες θα μειωθεί στο 43-44% έως το 2019. Τα επίπεδα αυτά εκτιμώνται ως χαμηλά, δεδομένης της δουλειάς που θα πρέπει να γίνει και μετά το 2019.

Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί να υπάρξουν σημαντικές μελλοντικές επιβαρύνσεις, σημειώνει η Bofa, τονίζοντας πως τα στοιχεία για την Πειραιώς δείχνουν ότι πραγματοποιούνται πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κάτω από την αξία της αγοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης