Τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των 787 Dreamliner πλήρωσε βαριά η αμερικανική Boeing, καθώς η αρνητική επιβάρυνση ύψους 3,5 δισ. δολαρίων την οδήγησε σε ένα ζημιογόνο τέταρτο τρίμηνο.

Η γραμμή των Drealiner εθεωρείτο η αιχμή του δόρατος της προσπάθειας του αμερικανικού γίγαντα να ανακάμψει οικονομικά μετά το φιάσκο των 737 MAX και την πτώση της ταξιδιωτικής ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία. Όμως, σειρά προβλημάτων στην παραγωγή των εν λόγω αεροσκαφών οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις, με τεράστιο οικονομικό κόστος για την εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικά, μόλις προ ημερών δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως η παράδοση δεκάδων αεροσκαφών τύπου 787 έχει παγώσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, καθώς οι αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές αρχές προχωρούν σε επιπλέον ελέγχους ασφαλείας, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στην παραγωγή του μεγαλύτερου 777Χ.

Οι καθυστερήσεις είχαν ήδη οδηγήσει την εταιρεία να προειδοποιήσει αγορά και μετόχους για σημαντική οικονομική επιβάρυνση της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. Όμως, τελικά το κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα η Boeing να ανακοινώσει σήμερα ζημιές ύψους 4,54 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Προφανώς, το νούμερο αυτό είναι μικρότερο από τις υπέρογκες ζημιές του 2020, όταν η εταιρεία για το τέταρτο τρίμηνο είχε ανακοινώσει τεράστιες απώλειες ύψους 8,38 δισ. δολαρίων, όμως, δεδομένου πως τα προηγούμενα δύο τρίμηνα είχε καταφέρει να καταγράψει κέρδη, η απογοήτευση των επενδυτών είναι εύλογη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας πως o αμερικανικός γίγαντας των αιθέρων θα ορθοποδήσει σύντομα, κάτι βεβαίως που χαροποιεί τον μεγάλο αντίπαλό της, την ευρωπαϊκή Airbus.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης