Κέρδη μετά από φόρους ύψους 27,5 εκατ. ευρώ παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2019 η Alpha Bank, έναντι κερδών 65,4 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2018.
 
Παράλληλα, καταγράφηκε περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του Ομίλου με μείωση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων κατά Ευρώ 0,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2019.
 
Τα υπόλοιπα καταθέσεων στην Ελλάδα να ανέρχονται σε Ευρώ 33 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2019, αυξημένα κατά 9,1% σε ετήσια βάση, ενώ ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για τον Όμιλο βελτιώθηκε περαιτέρω σε 103% στο τέλος Μαρτίου 2019 έναντι 116% τον Μάρτιο 2018.
 
Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων διαμορφώθηκε σε Ευρώ 212,5 εκατ., μειωμένο κατά 12,6% σε τριμηνιαία βάση, επηρεασμένο αρνητικά από τη μείωση του Καθαρού Εσόδου Τόκων καθώς και τη χαμηλότερη συνεισφορά των Εσόδων από Προμήθειες.

Το α΄ τρίμηνο 2019, το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 2,5%, κυρίως λόγω της μείωσης των περιθωρίων χορηγήσεων επιχειρηματικών δανείων.
 
Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν περαιτέρω κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των Γενικών Εξόδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενέργειες για βελτίωση της λειτουργικής επίδοσης θέτουν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της αποδοτικότητας.
 
Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 73,8 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2019, επηρεασμένα θετικά από κέρδη που προέκυψαν από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Οι Ζημίες Απομείωσης για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου δανείων μειώθηκαν σημαντικά και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 178,3 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2019, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να ανέρχεται σε 1,4% ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων, έναντι 3% κατά μέσο όρο το 2018.
 
Τα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν σε Ευρώ 27,5 εκατ., έναντι Ευρώ 65,4 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2018.
 
Η κεφαλαιακή βάση είναι ισχυρή, με τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1), με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, να παραμένει αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση και να ανέρχεται σε 14%, ενώ ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε σε 17%, λόγω της επίδρασης από την εφαρμογή της σταδιακής απόσβεσης του ΔΠΧΠ 9, των μεταβατικών διατάξεων της Βασιλείας ΙΙΙ, καθώς και της υιοθέτησης του ΔΠΧΠ 16. Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 7,7 δισ.
 
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε:
 
«Η Alpha Bank πέτυχε κερδοφόρο επίδοση στο α΄ τρίμηνο του 2019, παρά τις προκλήσεις στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, δεδομένης της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων της Τράπεζας.
 
Η συνεχιζόμενη μείωση του λειτουργικού κόστους σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των ζημιών απομείωσης για την κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου, αντιστάθμισαν τα μειωμένα έσοδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Από την αρχή του έτους, ολοκληρώσαμε σημαντικές ενέργειες για την περαιτέρω ενίσχυση του ισολογισμού μας: αποδεσμευθήκαμε πλήρως από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA, συνεχίσαμε να ενισχύουμε την καταθετική μας βάση, προχωρήσαμε στην έκδοση του πρώτου καλυμμένου ομολόγου στη ρουμανική αγορά και διαχειριστήκαμε ενεργά τη θέση μας στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
 
Επιπλέον, ολοκληρώσαμε επιτυχώς την πρώτη φάση διαμόρφωσης της στρατηγικής του Ομίλου, παρουσιάζοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο μία ολοκληρωμένη αποτύπωση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και μία ενδελεχή καταγραφή της οργανωτικής μας απόδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Εργαζομένων μας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης