Ο Όμιλος Alpha Bank είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ελλάδα. Προσφέρει ευρύ φάσμα υψηλής ποιότητας χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της λιανικής τραπεζικής, της τραπεζικής μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, της διαχειρίσεως κεφαλαίων και private banking, της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων, της επενδυτικής τραπεζικής, των χρηματιστηριακών εργασιών και της διαχειρίσεως ακίνητης περιουσίας.

Μητρική εταιρεία και βασική τράπεζα του Ομίλου είναι η Alpha Bank, η οποία ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο. Η Alpha Bank, τράπεζα εμπιστοσύνης και σταθερό σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με συνέπεια και αξιοπιστία, ο Όμιλος Alpha Bank υποστηρίζει ιδιώτες και επιχειρηματίες, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Kατά τη διάρκεια του 2017 η Alpha Bank διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ενίσχυσε την κερδοφορία της, ενώ συνέχισε να εφαρμόζει με συνέπεια το επιχειρησιακό της σχέδιο.

Το εννεάμηνο 2017 τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 153,5 εκατ. ευρώ και ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετόχων της Κατηγορίας 1 διαμορφώθηκε στο 17,8%, ο υψηλότερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η τράπεζα μείωσε περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών λύσεων που εφαρμόζει.

Σημαντική βελτίωση σημειώθηκε και στη χρηματοδοτική της βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, καθώς τα υπόλοιπα καταθέσεων αυξήθηκαν και μειώθηκε περαιτέρω η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών, η Alpha Bank δίνει προτεραιότητα στη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Κατά το 2017 η Τράπεζα συνέχισε να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προώθηση των επενδύσεων, την εξωστρέφεια και την υγιή οικονομική ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων:

* Τον Απρίλιο 2017 η Alpha Bank, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, συμμετείχε στην υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών που προβλέπουν τη διοχέτευση 420 εκατ. ευρώ σε άνω των 2.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των προγραμμάτων COSME και InnovFin της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

* Επίσης, τον Ιούλιο 2017 η Alpha Bank υπέγραψε με την ΕΤΕπ δανειακή σύμβαση ύψους 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη ελληνικών ΜμΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποιήσεως.

* Τέλος, η Alpha Bank πρωτοστάτησε στη χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, ενώ συμμετείχε, από κοινού με μεγάλους υπερεθνικούς οργανισμούς (ΕΙΒ, EBRD, IFC), στη χρηματοδότηση μέρους της συμφωνίας που υπέγραψε η Fraport με το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.

ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Το σχέδιο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Alpha Bank προβλέπει τη συνεχή εξέλιξη των προϊόντων και των υπηρεσιών της, με γνώμονα την παροχή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν την εμπειρία των πελατών της.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυνατότητα Alpha Quick Transfer μέσω του Alpha Mobile Banking, που προσφέρει μέγιστη ευκολία στη μεταφορά ποσών, ακόμα και με τη χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου, καθώς και το my Alpha wallet με Tap ’n Pay, που αποτελεί την επόμενη γενιά πληρωμών για ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, με όλες τις κάρτες εκδόσεως Alpha Bank. Παράλληλα, η Alpha Bank διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού τοπίου τού αύριο.

Στην κατεύθυνση αυτή, τον Νοέμβριο 2017 η Τράπεζα ανέλαβε τη διοργάνωση του Διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας “Fintech Challenge ’17”, που ανέδειξε τρεις πρωτοποριακές επιχειρηματικές ιδέες για το μέλλον των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

H Αlpha Bank διακρίνεται παραδοσιακά για τις επιδόσεις της τόσο στον τομέα Σχέσεων με τους Επενδυτές όσο και στις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει. Κατά τη διάρκεια του 2017:

* Η Alpha Bank έλαβε την 1η θέση στην Ελλάδα και την 9η πανευρωπαϊκά στον τομέα του Investor Relations, μεταξύ 30 εταιρειών και 139 ευρωπαϊκών τραπεζών, αντιστοίχως, στην ετήσια διεθνή δημοσκόπηση της εταιρείας Extel.

* Ταυτόχρονα, έλαβε την 38η θέση ανάμεσα στις 100 κορυφαίες εταιρείες (Top 100 Corporates Best for Investor Relations – Pan Europe) της Ευρώπης.

* Επιπλέον, οι προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής και ψηφιακών πληρωμών που προσφέρει η Τράπεζα επιβραβεύθηκαν με πολυάριθμες διακρίσεις που απέσπασε το Alpha Mobile Banking και το my Alpha Wallet για το υψηλό επίπεδο χρηστικότητας, design και ασφάλειας συναλλαγών.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Alpha Bank υποστηρίζει σε σταθερή βάση την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό μέσω των Προγραμμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας. Τον Ιούνιο του 2017 εντάχθηκε στον χρηματιστηριακό δείκτη αειφορίας FTSE4GOOD.

Το 2017 η Τράπεζα πραγματοποίησε για τέταρτο συνεχές έτος το πρόγραμμα “Μαζί, με στόχο την υγεία”, που συμβάλλει στη βελτίωση των παροχών υγείας στα ελληνικά νησιά, προσφέροντας ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό σε συνολικά 32 νησιά έως σήμερα. Επίσης, σημαντική ήταν η στήριξη που προσέφερε η Alpha Bank στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με τη δωρεά 2.000 δενδρυλλίων μαστιχοφόρου σχίνου για την αναφύτευση των περιοχών του νησιού που επλήγησαν από την πυρκαγιά του 2016.

Τέλος, πλούσια ήταν και το 2017 η πολιτιστική δράση της Alpha Bank, με κυριότερες ενέργειες τις συνδιοργανώσεις εκθέσεων με δύο από τα σημαντικότερα μουσεία των Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη για την έκθεση “Το Νέο Salon des Cent. Διεθνής Έκθεση Αφίσας: Αφιέρωμα στον Toulouse-Lautrec” (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος 2017) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για την έκθεση “ΧΡΗΜΑ. Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα” (Νοέμβριος 2017 – Απρίλιος 2018).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης