Με αυξημένα κέρδη έκλεισε το εννεάμηνο του 2019 για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, με την εταιρεία να προχωρά στην καταβολή προμερίσματος ύψους 0,088 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΜΗΕ κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 12,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 192,3 εκατ. Ευρώ, ενισχυμένα κατά 7,3%. Τα Κέρδη προ φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 139,7 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να καταγράφουν αύξηση 7,2% στα 64,3 εκατ. ευρώ.

Ο Καθαρός Δανεισμός διαμορφώθηκε στα 88,8 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. αναμένει ότι η ευνοϊκή τάση του εννεαμήνου θα διατηρηθεί και στο τέταρτο τρίμηνο του έτους σε επίπεδο εσόδων. Η έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του 2019, σε συνδυασμό με την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική “Αριάδνη Interconnection”, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τα κρίσιμα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης τα οποία περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ):

– Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (προϋπολογισμού 995 εκατ. ευρώ). Ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας και στα δύο τμήματα του έργου (καλωδιακές διασυνδέσεις και σταθμοί μετατροπής) με προοπτική υπογραφής των σχετικών συμβάσεων το πρώτο τρίμηνο του 2020.

– Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου (προϋπολογισμού 364 εκατ. ευρώ). Συμβασιοποίηση των έργων κατασκευής του Συστήματος Αντιστάθμισης Αέργου Ισχύος (STATCOM) και της Γραμμής Μεταφοράς (ΓΜ) 150kV Μολάοι-Τερματικό Αντιστάθμισης ΝΑ Πελοποννήσου. Έναρξη των εργασιών κατασκευής σε Πελοπόννησο και Κρήτη με ορίζοντα ολοκλήρωσης της Διασύνδεσης εντός του 2020.

– Επέκταση Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο. Ολοκληρώθηκε η υποθαλάσσια διασύνδεση στο τμήμα Ρίου-Αντιρρίου, στο πλαίσιο του “Δυτικού Διαδρόμου” (προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ) που θα συνδέσει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης –μέσω Πάτρας- με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου-Διστόμου.

– Αναβάθμιση του Βόρειου Διαδρόμου Διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ολοκληρώθηκε η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων 150 kV στα τμήματα Εύβοιας-Άνδρου και Άνδρου-Τήνου και η ηλέκτριση των Γραμμών προγραμματίζεται εντός Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, αντίστοιχα.

Η Β΄ Φάση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή νέου Υποσταθμού GIS στη Νάξο και την υποθαλάσσια διασύνδεση της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο στις αρχές του 2020.

– Διασύνδεση Σποράδων (προϋπολογισμού 56 εκατ. ευρώ): Υποβολή και τεχνική αξιολόγηση των προσφορών για την καλωδιακή διασύνδεση 150 kV στο τμήμα Μαντούδι Ευβοίας-Σκιάθος και την κατασκευή νέου υποσταθμού 150/20kV στη Σκιάθο.

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του Επενδυτικού Προγράμματος, είναι η ωρίμανση των διαγωνισμών για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με προοπτική υπογραφής των σχετικών συμβάσεων το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο εθνικό έργο υψηλής προτεραιότητας, το οποίο σε συνδυασμό τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους, θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης και τη μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα έως το 2023.

Επιπλέον, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. ενέταξε στο προκαταρκτικό Δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο 2020-2029 τη Διασύνδεση των Δωδεκανήσων, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ.

Το προσοχές διάστημα, η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. θα υποβάλλει προς έγκριση το προκαταρκτικό Δεκαετές πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) για την περίοδο 2021-2030, το οποίο περιλαμβάνει σχέδιο για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης των νησιών Βορειανατολικού Αιγαίου και τη διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνικές απαιτήσεις και τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες του έργου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης