Με 221 εκατομμύρια ευρώ έκλεισε το οικονομικό έτος του 2021 η Bosch, εταιρεία τεχνολογίας και υπηρεσιών, όσον αφορά τις ενοποιημένες πωλήσεις στην Ελλάδα, καταγράφοντας έτσι μια ανάπτυξη ύψους 16% σε σύγκριση με το περασμένο έτος. «Η απόδοση της εταιρείας ξεπέρασε των προσδοκιών μας το 2021 και άγγιξε ρυθμούς ανάπτυξης προ πανδημίας» δήλωσε ο Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας σε συνέντευξη τύπου.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον όμιλο Bosch στην Ελλάδα ανήλθε στα 283 άτομα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Δεκεμβρίου του 2021. Για το τρέχον οικονομικό έτος, η Bosch Ελλάδας δηλώνει συγκρατημένη πρόβλεψη για το υπόλοιπο του έτους, εξαιτίας των παγκοσμίων εξελίξεων. «Παρότι αναμένουμε μια δύσκολη χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Bosch Ελλάδας.
 
Θετική πορεία εμπορικών τμημάτων της Bosch Ελλάδας
 
Όσον αφορά τους τζίρους των εμπορικών τμημάτων, το τμήμα των Ανταλλακτικών Αυτοκινήτου σημείωσε διψήφια ποσοστιαία αύξηση το 2021. Τα τμήματα Ηλεκτρικών Εργαλείων και Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτηρίων, τα οποία είχαν σημειώσει πτώση το 2020 λόγω του κλεισίματος του λιανεμπορίου και της αγοράς, το 2021 κατέγραψαν και αυτά σημαντικές αυξήσεις, γεγονός που καταδεικνύει την καλή θέση που κατέχει η Bosch στην αγορά, αλλά και την εμπιστοσύνη που υπάρχει από την πλευρά των καταναλωτών.
 
Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμος προσανατολισμός
 
Το 2021, η Bosch Ελλάδας παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη του κοινωνικού συνόλου, συνέβαλε στη αρωγή οργανισμών με έντονη δράση και αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού και το Σωματείο Πολιτικής Προστασίας Εθελοντών Κρυονερίου. Παράλληλα, για την ενίσχυση των δράσεων του δήμου στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας χορηγήθηκαν προϊόντα στο Δήμο Κρωπίας. Ενώ συνεχίστηκε η συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς») για την προώθηση της ασφαλούς και οικολογικής οδήγησης και εξοικείωσης των οδηγών με τις νέες τεχνολογίες. Τέλος, σύναψε για ακόμη μια φορά συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα Prom Racing, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία κατασκευάζει ένα αναβαθμισμένο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στους αγώνες «Formula Student».
 
Σε επίπεδο ομίλου, η Bosch είναι προσηλωμένη στους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας ήδη ένα ευρύ φάσμα μέτρων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Παράλληλα, με τον Όμιλο και η Βοsch Ελλάδας συμμετέχει ενεργά στην επίτευξη του στόχου του Ομίλου για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα, με έργα στον τομέα της πράσινης και έξυπνης κινητικότητας, των ενεργειακά ουδέτερων κτηρίων, αλλά και με την προσωπική συμβολή των εργαζόμενών της.
 
Όμιλος Bosch 2022: Στρατηγική πορεία και νέες προοπτικές
 
Σε επίπεδο ομίλου η Bosch κατάφερε να πετύχει σημαντική ανάπτυξη σε πωλήσεις και αποτελέσματα, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο προμηθευτής τεχνολογίας και υπηρεσιών κατέγραψε αύξηση στα έσοδα πωλήσεων κατά 5,2%.
 
Για το σύνολο του έτους, η Bosch αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν περισσότερο από 6% και θα επιτύχει περιθώριο EBIT της τάξης του 3 έως 4% και αυτό παρά την πιθανότητα παρουσίασης σημαντικών δυσκολιών, κυρίως λόγω του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας, των πρώτων υλών και του εφοδιασμού. «Η επιτυχημένη πορεία του επιχειρηματικού έτους 2021 ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας για να αντιμετωπίσουμε το γεμάτο προκλήσεις τρέχον έτος», δήλωσε ο Δρ. Stefan Hartung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Robert Bosch GmbH.
 
Μια σημαντική αβεβαιότητα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλες οι συνέπειές του. Κατά τον ίδιο, η τρέχουσα κατάσταση ασκεί πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και την κοινωνία ώστε να εξαρτηθούν λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα και να επιδιώξουν δυναμικά την ανάπτυξη νέων πηγών ενέργειας. Για το λόγο αυτό, δήλωσε πως ο Όμιλος Bosch συνεχίζει συστηματικά τις προσπάθειες για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί. Επιπλέον, ο Hartung ανακοίνωσε ότι η Bosch θα επενδύσει περίπου τρία δισ. ευρώ σε τρία χρόνια σε κλιματικά ουδέτερη τεχνολογία, όπως ο εξηλεκτρισμός και το υδρογόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιστεύει πως ο εξηλεκτρισμός αποτελεί την ταχύτερη διαδρομή προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, με την προϋπόθεση να βασίζεται στον πράσινο ηλεκτρισμό.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Bosch προωθεί τη βιώσιμη κινητικότητα: το 2021, οι παραγγελίες της εταιρείας που αφορούν την ηλεκτροκίνηση ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα δέκα δισ. ευρώ.
 
O Hartung τόνισε επίσης πως το υδρογόνο είναι και αυτό απαραίτητο. «Η βιομηχανική πολιτική πρέπει να επικεντρωθεί στην ετοιμότητα της οικονομίας για το υδρογόνο» είπε.
 
Για μια αποτελεσματική κλιματική δράση, η Bosch εισέρχεται και στον κλάδο των εξαρτημάτων για την ηλεκτρόλυση του υδρογόνου. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σχεδόν 500 εκατ. ευρώ σε αυτόν τον νέο επιχειρηματικό τομέα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ενώ το μισό ποσό θα έχει επενδυθεί μέχρι το λανσάρισμα, που έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2025. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Bosch ανακοίνωσε ότι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η εταιρεία θα επενδύσει άλλα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρηση.
 
 «Η ψηφιοποίηση μπορεί να διαδραματίσει κι αυτή έναν ιδιαίτερο ρόλο όσον αφορά τη βιωσιμότητα – και οι λύσεις μας βασίζονται σε αυτή την αρχή», είπε ο Hartung. Μόνο φέτος, εξάλλου, η Bosch σχεδιάζει να προσλάβει 10.000 νέους μηχανικούς λογισμικού παγκοσμίως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης