Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Καλώς ήρθατε στη μεγαλύτερη έκθεση ιταλικών τροφίμων στον κόσμο, η οποία ονομάζεται «FICO» και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί αλλού, παρά μόνο στην Μπολόνια, την πρωτεύουσα του «τρίχρωμου φαγητού», που γέννησε την Bolognese, το ζαμπόν Πάρμας, τη μορταδέλα και τον βασιλιά των τυριών, την Parmigiano Reggiano.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη έκθεση βάζει όλες τις σπεσιαλιτέ της ιταλικής κουζίνας και τα κύρια προϊόντα της στο επίκεντρο του επισκέπτη. Πρόκειται για ένα γευστικό ταξίδι μέσα από τυριά, αλλαντικά, ανάμεσα σε κρασιά και βαλσάμικο, σε γαλακτοκομικά εργαστήρια και καταπληκτικές μαρμελάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το lockdown του περασμένου έτους, η «FICO» ανέκτησε δυνάμεις, με χιλιάδες επισκέπτες να προσέρχονται και κάποιους να κατασκηνώνουν εκεί.

Βρισκόμαστε στην περιοχή της Ιταλίας που η ιδιαίτερη διαμόρφωσή της την καθιστά εμπορικά ελκυστική. Εδώ υπάρχουν η ελίτ της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων, που ευνοείται από την αφθονία των πρώτων υλών (γάλα, κρέας, δημητριακά), η κλωστοϋφαντουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Εν ολίγοις, ένα από τα βασικά κέντρα του ιταλικού ΑΕΠ! Η Μπολόνια είναι πολύ αγαπητή και στους Έλληνες, που την επέλεξαν για τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και κρατούν μια πολύ γλυκιά ανάμνηση.

Τότε, όμως, δεν υπήρχε η έκθεση αυτή, παρά μόνο οι υπέροχες τρατορίες στις γωνίες της Piazza Maggiore, όπου θριαμβεύει το βλέμμα του Ποσειδώνα, στο άγαλμα που είναι αγαπημένος προορισμός για τουρίστες και θαυμαστές.

Λίγα βήματα πιο πέρα, υπάρχουν το σπίτι του μεγάλου Λούτσιο Ντάλλα, το οποίο έγινε πολιτιστικό ίδρυμα, αλλά και η Βασιλική του San Petronio, μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο.

Είναι, επίσης, ωραίο να πηγαίνεις στους λόφους, όπου τα τορτελίνια φτιάχνονται τέλεια, όπως στην τρατορία «Monte Donato».

Η Μπολόνια ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2000 και ονομάστηκε «Πόλη της Μουσικής» από την Unesco το 2006. Φιλοξενεί το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Δυτικού κόσμου, το Alma Mater Studiorum.

Η έκθεση θα μπορούσε να φιλοξενηθεί μόνο εδώ, σε αυτήν την πόλη, που όλοι οι πολίτες του κόσμου έχουν την ηθική υποχρέωση να επισκεφτούν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους!

Δείτε το βίντεο του Francesco de Palo:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης