Οι Ρώσικες αρχές συνέλαβαν ως ύποπτο για εσχάτη προδοσία τον Ιλιά Σατσκόφ, διευθύνοντα σύμβουλο της Group IB, που είναι κορυφαία εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας, με την κατηγορία ότι παρέδωσε πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Ο Σατσκόφ τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών,με απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος αρνείται την κατηγορία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή ασφαλείας, ενώ Ρώσοι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στα γραφεία της Group IB στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα να σχολιάσει την σύλληψη του διευθύνοντα συμβούλου της.

Μέχρι στιγμής τα μήντια  δεν μπόρεσαν να έχουν επικοινωνία με τον δικηγόρο του Σατσκόφ για να σχολιάσει την σύλληψη του και δεν κατέστην άμεσα σαφές σε τι αφορούσαν οι κατηγορίες εναντίον του. Η εσχάτη προδοσία στη Ρωσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών. Οι λεπτομέρειες τέτοιων υποθέσεων σπάνια έρχονται στο φως καθ’ ολοκληρίαν λόγω του απόρρητου χαρακτήρα τους.

Το τηλεοπτικό κανάλι RTVI επικαλούμενο πηγή από τις διωκτικές αρχές μετέδωσε ότι ο Σατσκόφ συνελήφθη χθες Τρίτη. Δημοσιογράφος του RTVI ανέφερε επίσης ότι άνδρες έσερναν πράγματα από τα γραφεία της Group IB σε ένα φορτηγάκι που ήταν σταθμευμένο έξω από τα γραφεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση του ομίλου ΙΒ

Ο όμιλος ΙΒ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι έρευνες στα γραφεία του άρχισαν το πρωί της Τρίτης, ενώ οι υπάλληλοι των αρχών αποχώρησαν το ίδιο βράδυ, ενώ δεν υπήρξε καμία ενημέρωση σχετικά με το λόγο για τον οποίο διενεργήθηκαν οι έρευνες. Όλες οι υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, η ασφάλεια των δεδομένων των πελατών διασφαλίζεται από τη γεωγραφικά κατανεμημένη υποδομή της εταιρείας, ενώ η ΙΒ εργάζεται για να αποσαφηνίσει την κατάσταση. Την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Group-IB θα αναλάβει σύντομα ο συνιδρυτής της εταιρείας Ντμίτρι Βολκόφ, ο οποίος αυτή την στιγμή έχει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή.

Παράλληλα στην ανακοίνωση της, αναφέρεται ότι «οι συνεργάτες της είναι πεπεισμένοι για την αθωότητα του διευθύνοντος συμβούλου τους και την εντιμότητα του ως επιχειρηματία. Το γραφείο τύπου της Group-IB δεν σχολιάζει τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον του όπως και την ποινική του δίωξη, λόγω των εν εξελίξει διαδικαστικών ενεργειών».

Ποιος είναι ο Σατσκοφ και η ΙΒ

Η εταιρεία Group IB είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες διαδικτυακής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας. Ασχολείται με την διερεύνηση εγκλημάτων στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και διαδικτυακής απάτης, διαθέτει διεθνές πελατολόγιο που περιλαμβάνει τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την Interpol, την Europol και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Ο 35χρονος Σατσκόφ ίδρυσε την εταιρεία το 2003 και σύμφωνα με το περιοδικό Forbes,βρίσκεται στη λίστα των πιο πετυχημένων στον κόσμο τριαντάρηδων επιχειρηματιών. Είναι υφηγητής στην έδρα πληροφοριακής ασφάλειας του Κρατικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Μπάουμαν, και μέλος των επιτροπών εμπειρογνωμόνων της Κρατικής Δούμας και του  υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Αρκετοί Ρώσοι επιστήμονες, στρατιώτες και αξιωματούχοι έχουν κατηγορηθεί για προδοσία τα τελευταία χρόνια, αφού κατηγορήθηκαν ότι παρέδωσαν ευαίσθητο υλικό σε ξένες χώρες.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν για την σύλληψη του Σατσκόφ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθημερινά τον ενημερώνει για ζητήματα που αφορούν τις αρμοδιότητές της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην σύλληψη του Σατσκόφ, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει ότι μετά την σύλληψη του και άλλες εταιρείες από τον τομέα της Πληροφορίας της τεχνολογίας (IT) θα φοβούνται να συνεργαστούν με ξένους και ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης