Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο zougla.gr ανέλυσε τις θέσεις της εταιρίας σχετικά με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την αναστολή των εξορύξεων στη Χαλκιδική, γεγονός που οδήγησε τους εργαζόμενους σε καθεστώς διαθεσιμότητας αλλά και σε μπαράζ έντονων διαμαρτυριών σε Χαλκιδική και Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος θεωρεί ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός διάλογος με την κυβέρνηση γύρω από τα ζητήματα λειτουργίας της εταιρίας, και η αναστολή των εργασιών αποτελεί μια «πολιτική απόφαση» που λήφθηκε… μονομερώς.

«Με την κυβέρνηση οι συναντήσεις μας ήταν εθιμοτυπικές, ποτέ δεν ήρθαν να δουν αυτό που κάνουμε από κοντά ούτε δημιούργησαν τεχνικές επιτροπές ελέγχου που έλεγαν. Ξαφνικά, και χωρίς ουσιαστικά να συζητήσουμε, πήραν μια απόφαση και ανέστειλαν τις εργασίες μας. Η απόφαση της αναστολής βασίζεται σε κάποιες δοκιμές, οι οποίες έγιναν από την εταιρεία στη Φινλανδία και όχι στην Ελλάδα, όπως θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα έπρεπε, κάποιες δοκιμές που αφορούν σε εργασίες που θα γίνουν σε 8 χρόνια!

»Μια κυβέρνηση που δεν έχει λόγο να αντιδικήσει με μια εταιρεία, τη φωνάζει και κάνουν διάλογο, εμείς είμαστε ανοιχτοί αν πάσα στιγμή να παρέχουμε οποιαδήποτε πληροφορία και να συζητήσουμε όλες ανεξαιρέτως τις λύσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τη συνέντευξη:

Στο ερώτημα του zougla.gr για τις μακρόχρονες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων σχετικά με τα όσα ακούγονται για περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής, ο μηχανικός μεταλλείων-μεταλουργός σε ειδικότητα, αναφέρει:

«Εμείς κάνουμε ότι χρειάζεται ως εταιρία εξόρυξης ώστε να επιτευχθεί η περιβαλλοντική προστασία. Και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχουν εγκριθεί τελεσίδικα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Άλλωστε δεν υπάρχει πουθενά κάποια πραγματική επιστημονική μελέτη που να καταδεικνύει το αντίθετο. Δυστυχώς εκλείπει ο πραγματικός διάλογος με τους αντιδρώντες, δεν έχουμε την ευκαιρία ποτέ να τους δείξουμε τις θέσεις μας και να μπούμε στην ουσία.

»Οι αντιδράσεις είναι απόρροια άγνοιας και καθοδηγούμενες. Και εγώ αν ήμουν κάτοικος της περιοχής και έρχονταν κάποιοι και μου έλεγαν ότι καταστρέφουν τον τόπο μου και τα λοιπά και τα λοιπά, θα αντιδρούσα ίσως ακόμα χειρότερα. Ποια είναι η αλήθεια όμως; Η επιτόπια επίσκεψη θα ξεδιάλυνε όλες τις αμφισβητήσεις. Κάποια στιγμή, θα ήθελα να σημειώσω, θα πρέπει να πληρώσουν και κάποιοι για τις ανακρίβειες που λένε»…

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά και στο γεγονός ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» σημειώνει:

«Σε εμάς εργάζονται ακόμα και μεταλλωρύχοι τέταρτης γενιάς, που θεωρούν τα μεταλλεία πατρίδα τους και κομμάτι τους. Δεν διανοούνται να μην εργάζονται σε αυτά. Η διαθεσιμότητα αποφασίστηκε γιατί ήταν η μόνη επιλογή, όχι για να ασκήσουμε πίεση στην κυβέρνηση όπως ακούστηκε. Ειδικά αυτή την εποχή, τι μήνυμα στέλνουμε στους ξένους επενδυτές όταν διακόπτουμε ουσιαστικά άνευ λόγου μια τέτοια σημαντική επένδυση στη χώρα μας.

»Η σημασία της μεταλλουργίας για ολόκληρη την περιοχή είναι τεράστια και μπορεί να αποτελέσει ακόμα μεγαλύτερο πόλο οικονομικής ανάπτυξης αλλά και πανεπιστημιακής δραστηριότητας. Χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αξιοποίηση των επενδύσεων και του πλούτου της χώρας που δυστυχώς λείπει»…

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright ζητάει ένα νέο «μοντέλο συνεργασίας επενδυτών-κυβέρνησης»

«Η προσέγγιση μας αφορά σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας επενδυτών – κυβέρνησης», δήλωσε ο PaulWright, διευθύνων σύμβουλος της EldoradoGold, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο DenverGold Φόρουμ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EldoradoGold, σε φόρουμ για την εξόρυξη χρυσού, στο Ντένβερ, μίλησε για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική εκφράζοντας την επιθυμία του να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση με στόχο τα ζητήματα που αφορούν στα μεταλλεία στην Ελλάδα, να μην επιλύονται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

«Η προσδοκία μας είναι ότι θα δικαιωθούμε ξανά, όπως έχει συμβεί άλλες 13 φορές, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να πετύχουμε μια πολύ καλύτερη σχέση με την κυβέρνηση της χώρας. Μια σχέση συνεργασίας με μια κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει την αξία της επένδυσης για τη χώρα.», σχολίασε ο κ. Wright.

Για τα έργα ανάπτυξης σε Σκουριές και Ολυμπιάδα δαπανήθηκαν $ 450 εκατομμύρια από το 2012, και η εταιρεία προσφέρει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμά ακόμα, ότι θα πληρώσει $1 δις. άμεσων φόρων στην ελληνική κυβέρνηση στα επόμενα 20 χρόνια.

Η Eldorado κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, των οποίων η εκδίκαση αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές και η απόφαση αναμένετε πιθανόν και εντός της εβδομάδας. Εν τω μεταξύ, η δικαστική διαδικασία σχετικά με το σημαντικότατο θέμα της απόφασης αναστολής των αδειών έχει οριστεί για την 2α του Οκτώβρη.

Όταν ο κ. Wright ρωτήθηκε αν Eldorado θα ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες στην Ελλάδα αμέσως μόλις εκδοθεί η διαστικτή απόφαση εφόσον είναι θετική, απάντησε πως η πρόθεση είναι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην εργασία τους.

Κλείνοντας, επανέλαβε πως το θέμα δεν είναι η επικύρωση της νομιμότητας των έργων για άλλη μια φορά αλλά η δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας μεταξύ επενδυτών και κυβέρνησης και η οικοδόμηση αμοιβαίας υποστηρικτικής σχέσης. Επεσήμανε ακόμα ότι το θέμα της εξόρυξης ήταν τρίτο στην προεκλογική ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων, με πολλούς υποψηφίους να εκφράζουν των στήριξη τους στις επενδύσεις εξόρυξης στη χώρα.

Δείτε ακόμη:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης