«Πρέπει να στηρίξουμε τους δημοσιογράφους οπουδήποτε κινδυνεύουν στον κόσμο» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ίδιας και ομολόγων της από δημοσιογραφικές ενώσεις χωρών της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ σημείωσε τις επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκούν το επάγγελμά τους οι δημοσιογράφοι ακόμη και σε χώρες της Ευρώπης, όπως στη Μάλτα ή τη Σλοβενία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση σε συνεργασία με συναδέλφους τους από άλλες χώρες για την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των λειτουργών του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Από την πλευρά του ο Τζιμ Μπουλμέχα, πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (International Federation of Journalists – IFJ), δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, τι πρέπει να κάνουμε για όλες αυτές τις δολοφονίες» προσθέτοντας πως η δράση για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να είναι συλλογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους δεκάδες δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με την οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», έως τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους 56 δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

«Ενώ το 2017 ήταν η λιγότερο φονική χρονιά εδώ και 14 χρόνια για το επάγγελμα των δημοσιογράφων, το 2018 ανέτρεψε αυτήν την τάση που υπήρχε για μείωση», υπογράμμιζε η RSF σε ανακοίνωσή της τον περασμένο μήνα.

Ανάμεσα στα θύματα των δυο τελευταίων χρόνων, είναι η Μαλτέζα δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα που πλήρωσε με τη ζωή της την έρευνά της για τα Panama Papers και ο Σλοβένος συνάδελφός της Γιαν Κούτσιακ, η δολοφονία του οποίου οδήγησε τελικά στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.

Τελευταίο θύμα ήταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος φέρεται να βρήκε μαρτυρικό θάνατο στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης