Ουδείς κατάλαβε, ουσιαστικά, τη μεταβίβαση της διοίκησης των 14 αεροδρομίων που ιδιωτικοποιήθηκαν και πέρασαν στον έλεγχο της Fraport.

Τα αεροδρόμια δεν σταμάτησαν να λειτουργούν, εξυπηρέτησαν κοινό και πτήσεις κανονικά, και οι 25 χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους τελευταίους τρεις μήνες απέδωσαν τα προσδοκώμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο υποδομών ξεκινούν παρεμβάσεις που αφορούν σε γενικό καθαρισμό, βάψιμο των εγκαταστάσεων και ανακαίνιση των χώρων υγιεινής. Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών θα εκτελέσει η Intrakat μετά το καλοκαίρι. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece για τους 48 πρώτους μήνες της παραχώρησης είναι 400 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 95 εκατ. αφορούν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή πέντε νέων τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, αύξηση του συνολικού μεγέθους των 14 τέρμιναλ σε 300.000 τετραγωνικά, αύξηση των σημείων check in από 213 σε 297, των σημείων ελέγχου ασφαλείας από 44 σε 84, των πυλών από 103 σε 147 και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150. Επιπλέον, θα προχωρήσει η ριζική ανανέωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του καθενός αεροδρομίου.

Η ιδιωτικοποίηση, όμως, φέρνει και αυξήσεις στο κόστος πτήσης των επιβατών. Ακριβότερα θα είναι πλέον τα εισιτήρια των αεροπορικών εταιρειών που αναχωρούν από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς τίθεται σε εφαρμογή τα όσα προβλέπονται από τον κυρωτικό νόμο της σύμβασης παραχώρησης του ελληνικού κράτους στη Fraport Greece. Η απόφαση είχε άμεση ισχύ από τις 11 Απριλίου 2017, για τους αναχωρούντες επιβάτες από τα αεροδρόμια Ακτίου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κω, Λέσβου, Μυκόνου, Ρόδου, Σάμου, Σαντορίνης, Σκιάθου και Χανίων, οι οποίοι είναι υποκείμενοι φόρου, ανά επιβάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε η Astra Airlines, στα δρομολόγια των χαρακτηρισμένων άγονων γραμμών θα επιβάλλεται τέλος επιβατών 12 ευρώ, συν 1,5 ευρώ τέλος ασφαλείας, συν ΦΠΑ 24% επί του συνόλου (τελικό ποσό 16,74 ευρώ) και στα υπόλοιπα δρομολόγια τέλος επιβατών 12 ευρώ, συν 1,5 ευρώ τέλος ασφαλείας, συν ΦΠΑ 24% επί του τέλους ασφαλείας μόνο (τελικό ποσό 13,86 ευρώ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης