Θετικά, σε γενικές γραμμές, εξελίσσονται οι συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι δράσεις που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά φαίνεται να ικανοποιούν και να μην προκαλούν σημαντικές αντιδράσεις ή διαφωνίες.

Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και όχι μόνο γιατί το δήλωσε ο επίτροπος Μοσκοβισί, αλλά γιατί φαίνεται να ακολουθεί τον δρόμο της συμμόρφωσης με αξιοπιστία και συστηματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δημοσιονομικά ζητήματα και στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους κυβέρνηση και θεσμοί στην τελευταία ημέρα αυτού του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεωνΣτον απόηχο της χθεσινής επίσημης έγκρισης της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ συναντιούνται σήμερα -για τελευταία φορά- στην Αθήνα η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση να δώσει πλέον μεγαλύτερη έμφαση όχι στην επιστροφή φόρων αλλά στους φορείς της γενικής κυβέρνησης που συνεχίζουν -σε μεγάλο βαθμό- να μην πληρώνουν τις οφειλές τους προς ιδιώτες. Εξήγησαν ότι πρέπει πλέον να εξοφληθούν και οι επιχειρήσεις στις οποίες χρωστούν ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, δήμοι και άλλα νομικά πρόσωπα του «ευρύτερου» Δημοσίου.

Υπάρχουν και θέματα, όμως, τα οποία χρήζουν μεγαλύτερης επεξεργασίας, συνεννόησης και ενδεχομένως συμβιβασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δημοσιονομικά ζητήματα και στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές θα επικεντρώσουν την προσοχή τους κυβέρνηση και θεσμοί στην τελευταία ημέρα αυτού του πρώτου γύρου διαπραγματεύσεων.

Οι δανειστές αναχωρούν και επιστρέφουν πιθανότατα περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων συγκαταλέγονται οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα ανάλογα με την πορεία των εσόδων, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και άλλα. Ωστόσο, και στα θέματα αυτά οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Πρώτη ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, νωρίς το μεσημέρι, η συνάντηση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο βαθμός υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων, τις οποίες έχει αναλάβει η κυβέρνηση σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά τη συνάντηση αυτή, εντός του Νοεμβρίου θα έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που αφορούν στο Δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι:
*Δεν καταγράφηκαν διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών.
*Οι θεσμοί επιβεβαίωσαν και επιβράβευσαν την πρόοδο της μεταρρύθμισης του Δημοσίου, την οποία «τρέχει» το αρμόδιο υπουργείο.
*Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει στείλει εγκύκλιο σε όλους τους δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, με την οποία τους ζητεί να καταγράψουν τα ποσοστά της συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση.
*Το πλήθος των συμβασιούχων που αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό βρίσκεται στο όριο που θέτει το μνημόνιο, δηλαδή τηρείται ο μνημονιακός κανόνας αποχωρήσεων – προσλήψεων.
*Αύριο ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να δηλώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποια υπηρεσία, στην οποία υπάρχει κενή θέση, επιθυμούν να μεταταχθούν με βάση το νέο σύστημα κινητικότητας.
*Εντός του επόμενου 10ημέρου θα εκδοθεί ΦΕΚ για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.

Ολοκληρώθηκε ακολούθως η συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, και των ανώτατων κλιμακίων των θεσμών.

Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν η μεταρρύθμιση των κοινωνικών επιδομάτων, η οποία προβλέπεται από το μνημόνιο ότι πρέπει να θεσπιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, προκειμένου να εφαρμοστεί σταδιακά από το 2018.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετείχε στη συνάντηση, η νέα αρχιτεκτονική των κοινωνικών επιδομάτων εξαρτάται από την επισκόπηση δαπανών του Δημόσιου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν όμως ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από την επισκόπηση δαπανών (spending review).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε η μεταρρύθμιση οικογενειακών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν νοικοκυριά με ανήλικα τέκνα.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί πιέζουν για μειώσεις στα επιδόματα των οικογενειών με τρία έως τέσσερα παιδιά. Προφανώς, είναι ένα από τα «δύσκολα» πεδία για την ελληνική πλευρά, αλλά η πίεση των θεσμών δεν είναι τέτοια που να δρομολογεί άμεσες εξελίξεις.

Όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας, η ίδια πηγή ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, έτσι ώστε η κατώτατη σύνταξη χηρείας να ανέλθει στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και στα 360 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης για τη χήρα και 384 ευρώ για το παιδί χωριστά.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, την Τετάρτη στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο οποίο η ίδια πηγή αναφέρει ότι κατεγράφη πρόοδος, όπως και στο ζήτημα της κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών.

Επί τάπητος τέθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ.

«Θα σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ» δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, εξερχόμενο από συνάντηση με ανώτατα κλιμάκια των θεσμών

Η ίδια πηγή προανήγγειλε συμφωνία με τους θεσμούς αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας για την καθιέρωση κατώτατου πλαφόν. Ανέφερε, επίσης, ότι θετική εξέλιξη είχαν και οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων.

Το απόγευμα της Πέμπτης φάνηκε να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το Ταμείο. «Θα σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ» δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, εξερχόμενο από συνάντηση με ανώτατα κλιμάκια των θεσμών. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις προτού ενημερωθεί ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (σ.σ.: από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας.

Ανέφερε ακόμη ότι καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στις δευτεροβάθμιες και στις τριτοβάθμιες οργανώσεις, αλλά και στον χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης