Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται σήμερα το δολάριο, ενώ το ευρώ έλαβε ώθηση μετά την απρόσμενη βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία σε υψηλά επτάμηνών. Η ισοτιμία EUR/USD άγγιξε τα 1,3340 δολάρια, νέο υψηλό για το 2012.

Ωστόσο, οι προβλέψεις τις Κομισιόν για την ανάπτυξη των χωρών της Ευρωζώνης το 2012 και για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με τις αποθαρρυντικές δηλώσεις του Όλι Ρέν που τις συνόδευαν, περιόρισαν την άνοδο για το ενιαίο νόμισμα. Την ίδια στιγμή κυκλοφόρησαν φήμες για νέα επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με τη Γερμανία, ο δείκτης IFO σκαρφάλωσε στις 109,6 μονάδες το Φεβρουάριο από τις 108,3 μονάδες τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων για 108,8 μονάδες. Μάλιστα οικονομολόγος του ινστιτούτου υπογράμμισε ότι η χώρα θα γλιτώσει την ύφεση με την οικονομική κατάσταση να παρουσιάζει σταθεροποίηση. Ωστόσο, τα χθεσινά στοιχεία μεταποίησης δεν ήταν θετικά στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ρεν, ανέφερε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει περιέλθει σε ήπια ύφεση με τις οικονομικές αναλύσεις να μη δείχνουν εύκολη και δυναμική ανάκαμψη. Παράλληλα, άσκησε πιέσεις σε Ιταλία και Ισπανία-οι οποίες βάσει των προβλέψεων θα μπουν σε ύφεση την τρέχουσα χρονιά- για την πλήρη εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η ευνόητη διαπίστωση, ωστόσο, είναι ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία που επιβάλλεται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, βάσει των προβλέψεων, αντί να βελτιώνει την εικόνα αυτών των οικονομιών, τις οδηγεί στην ύφεση ή σε βαθύτερη ύφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βασικότερες προβλέψεις της Κομισιόν

• Ύφεση 0,3% στην Ευρωζώνη το 2012 από ανάπτυξη 0,5% προηγούμενης πρόβλεψης
• Η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων οφείλεται στο ότι οι οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας θα περιέλθουν σε ύφεση 1,0% και 1,3% αντίστοιχα.
• Στο 4,4% η ύφεση στην Ελλάδα
• Στο 2,1% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη από το 1,7% προηγούμενης πρόβλεψης
• Προσωρινή διακοπή του αναπτυξιακού momentum της Γερμανίας. Ανάπτυξη στο 0,6% από 0,8% προηγούμενης πρόβλεψης.
• Γλιτώνει την ύφεση η Βρετανία. Ανάπτυξη στο 0,6%.

Στη συνέχεια, η επενδυτική προσοχή, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, θα στραφεί στις οικονομικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα νέα επιδόματα ανεργίας και στον δείκτη τιμών κατοικιών.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Διαβάστε επίσης: Ύφεση 4,4% στην Ελλάδα το 2012
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012, 12:18

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης