Του Κώστα Ιερίδη

Την… παραδοσιακή τακτική εφαρμόζει το Υπουργείο Οικονομικών με τις αποδείξεις, αφήνοντας στο… σκοτάδι τους πολίτες όσον αφορά στο τι τελικά θα ισχύσει με τις συναλλαγές και το αφορολόγητο.

​Οι φορολογούμενοι καλούνται να φυλάσσουν όλες τις αποδείξεις μέχρι νεωτέρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για την ώρα, όπως τόνισε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης (αλλά και όπως συνιστούν οι φοροτεχνικοί), οι φορολογούμενοι καλούνται να φυλάσσουν όλες τις αποδείξεις μέχρι νεωτέρας.
Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση που θα συνδέει τις αποδείξεις με τις τράπεζες, ενώ θα καθορίζει και το ποιες θα είναι αναγκαίες για τη φορολογική δήλωση και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. 

Γκρίζες ζώνες

Πώς θα «χτίζεται», όμως, το αφορολόγητο; Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, σημαντικό ρόλο θα παίζουν, μετά τη θέσπιση της ειδικής διάταξης, οι δαπάνες μέσω τραπέζης, είτε αυτές έγιναν με τη χρήση κάρτας είτε μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H εξαγγελία του ΥΠΟΙΚ για ριζικές αλλαγές στη χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, που υποτίθεται ότι έχει διευρυνθεί λόγω των capital controls, παραμένει στα «χαρτιά» εδώ και πολλούς μήνεςΜε βάση, δηλαδή, το μέτρο που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις, καθώς η εφορία θα ενημερώνεται απευθείας από την τράπεζα. Πάντως, η εξαγγελία του υπουργείου για ριζικές αλλαγές στη χρήση των πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, που υποτίθεται ότι έχει διευρυνθεί λόγω των capital controls, παραμένει στα «χαρτιά» εδώ και πολλούς μήνες.

Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προαναγγείλει την κατάθεση διάταξης νόμου για τη διασύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις, ώστε κάθε δαπάνη του 2016 για να περνά στην εφορία να πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Έκτοτε τίποτα δεν έχει γίνει, καθώς το σχέδιο αυτό δεν έχει εγκριθεί από τους δανειστές.

Ως αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστο τι θα ισχύει με τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, για το αν, δηλαδή, θα συνυπολογίζονται στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου. Παράλληλα, για να έρθει στη Βουλή ρύθμιση για το πλαστικό χρήμα, θα πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες μέσω της χρήσης POS.

Πολλές οι… γκρίζες ζώνες με τις αποδείξεις​

Ακόμη ένα θολό σημείο είναι το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες φορολογουμένων θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Όπως έχει γίνει γνωστό, από την υποχρέωση χρήσης των καρτών θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ. 

Ακόμη μία γκρίζα ζώνη αφορά στις προμήθειες των τραπεζών, οι οποίες διαμορφώνονται ελεύθερα (ανάλογα με το είδος του καταστήματος) και μπορούν να φτάσουν έως το 3,5% της αξίας της συναλλαγής.

Φορολογικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα, το Taxisnet είναι έτοιμο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας.

Αυτές σχετίζονται με τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το σύμφωνο συμβίωσης και «ακύρωσης» των τεκμηρίων για ανέργους, φοιτητές ή γενικότερα φορολογουμένους με ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή τόκους λίγων ευρώ, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κινδυνεύουν με τεράστιους φόρους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης