Το 65,2% των Βούλγαρων πολιτών πιστεύει ότι η σκιώδης οικονομία (παραοικονομία) είναι ο γρηγορότερος τρόπος να κερδίσουν περισσότερα χρήματα, ενώ μόνο το 36% εκτιμά πως πρόκειται για σοβαρό ηθικό έγκλημα. Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τη σκιώδη οικονομία ως παραβίαση της νομοθεσίας και των κανόνων της κοινωνίας, που παρουσίασαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μελέτης των Κοινωνιών και Γνώσης με τη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS).

Από την ίδια έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ατόμων, ηλικίας άνω των 15 ετών σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι όσο υψηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο των πολιτών, τόσο πιο πιθανό είναι να τηρούν τον νόμο. Τα άτομα με κατώτερο επίπεδο εκπαίδευσης τείνουν να έχουν την τάση να παραβιάζουν τον νόμο, δήλωσε η καθηγήτρια Εμιλία Τσενγκέλοβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι νόμοι πρέπει να τηρούνται από όλους και το 31,9% θεωρεί ότι η νομοθεσία είναι αρκετά ικανοποιητική και εφαρμόζεται δίχως διακρίσεις σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Το 56,9% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν θα παραβίαζε τους νόμους, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο τους παρείχε οικονομικό όφελος.

Σύμφωνα με την κα Τσενγκέλοβα, η πιο διαδεδομένη πρακτική σκιώδους οικονομία στη Βουλγαρία είναι όταν ένας εργαζόμενος έχει σύμβαση εργασίας αλλά συμφωνεί να λαμβάνει χαμηλότερο μισθό και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές σε σχέση με αυτά που προβλέπονται στη σύμβαση, με αντάλλαγμα την καταβολή μη φορολογητέου ποσού, σε μετρητά. Περίπου το 30% με 40% των εργοδοτών στη Βουλγαρία «καταφεύγει» σε τέτοιες πρακτικές, σημείωσε η κα Τσενγκέλοβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης