Περίπου 5,4 δισ. δολάρια έχει καταβάλει για αποζημιώσεις μέχρι στιγμής η διαχειρίστρια του πυρηνικού εργοστασίου Fukushima Daiichi στο οποίο σημειώθηκαν εκτεταμένες καταστροφές μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK η Tepco έχει διαθέσει περίπου 450 δισ. γεν σε ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την πυρηνική κρίση.

Μετά την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δημιούργησε ζώνη πλήρους εκκένωσης διαμέτρου 20 χλμ. περιμετρικά του εργοστασίου με αποτέλεσμα πάνω από 160.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Την ίδια στιγμή τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στους αλιείς και στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, καθώς για αρκετούς μήνες τα προϊόντα τους δεν μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί πως μόλις το 40% των ιδιωτών που προβλέπεται να λάβουν αποζημίωση έχουν πάρει τα χρήματά τους. Τα παράπονα των δικαιούχων είναι έντονα, με αρκετούς να τονίζουν πως η σχετική διαδικασία είναι πολύπλοκη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Tepco, Zengo Aizawa, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή πως «η εταιρεία έχει κατηγορηθεί αδίκως για αλαζονεία και έλλειψη συμπόνοιας».

«Η εταιρεία κάνει ό, τι μπορεί προκειμένου να ανταποκριθεί ξεχωριστά στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου που δικαιούται αποζημίωσης», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης