Αντιμέτωποι με σημαντικές περικοπές στο ετήσιο εισόδημά τους θα βρεθούν μεταξύ άλλων υπάλληλοι των ΔΕΚΟ, ένστολοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται πυρετωδώς για την άφιξη της τρόικας, την ώρα που ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανάγκη λήψης εκ νέου μέτρων 2 δισ. ευρώ, αφού τα… νούμερα δεν βγαίνουν.

Εκτιμάται ότι, όσον αφορά στους ένστολους, το εισόδημά τους θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 12%, την ίδια στιγμή που στο 30% θα μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο. Επιπλέον, καταργούνται -όπως όλα δείχνουν- τα «κουρεμένα» δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας για όλους τους υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις περικοπές εντάσσεται και το εφάπαξ, η μείωση του οποίου θα ξεκινά από το 22,6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο οι περικοπές να φθάσουν τα 13,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, καθώς από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα μειωθούν οι εισφορές και η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, άρα και τα έσοδα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να μαζέψει χρήματα στα άδεια κρατικά ταμεία, τότε το τοπίο γίνεται εξαιρετικά θολό για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σχετικά με την εφεδρεία, κυβερνητικές πήγες αναφέρουν ότι έως το τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο το πλάνο για την αποχώρηση 150.000 υπαλλήλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης