Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν ζήτησε σήμερα να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη αρχή η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων και της σταθερότητας στην Ευρώπη, τον οποίο ασκεί έως τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με δεδομένη «τη διεξαγόμενη συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλά επιχειρήματα διατυπώνονται υπέρ μιας μεταφοράς αυτών των καθηκόντων δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου των κανόνων από μια ανεξάρτητη αρχή», αναφέρει ο επικεφαλης της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βάιντμαν επικρίνει επίσης «τη μάλλον χαλαρή και πολιτική εφαρμογή των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση χωρών που καταγράφουν ένα υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα».

«Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν καθένα απ’ αυτά μπορεί να “παραγγέλνει”, αλλά όλοι πρέπει τελικά να πληρώνουν τον λογαριασμό», προειδοποιεί.

Η πρόταση Βάιντμαν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του στους κόλπους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάιντμαν προτείνει μια εναλλακτική επιλογή.

«Ένας κεντρικός ευρωπαϊκός θεσμός θα μπορούσε στο εξής να παρεμβαίνει άμεσα όταν η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας-μέλους καταγράφει αξιοσημείωτες παρεκκλίσεις» γράφει στο άρθρο.

Ο θεσμός αυτός «θα είχε μια σαφώς προσδιορισμένη αποστολή και μια ρητή εντολή και δεν θα ήταν ενσωματωμένος στη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη», προσθέτει.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται μερικές εβδομάδες αφού ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για το ενδεχόμενο να μεταβιβαστούν σε ανεξάρτητες αρχές ορισμένοι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης