Ενθαρρυντικά ήταν τα δείγματα για την αγορά από την εμπορική κίνηση σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Όπως είπε ο ίδιος: «παρά το γεγονός ότι η αγορά συνεχίζει και θα συνεχίσει και μετά το Πάσχα να ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά, είναι παρήγορο ότι σε γενικές γραμμές οι τιμές των τροφίμων παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι, παρά τις μετατάξεις πολλών βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, αλλά και την επανεμφάνιση μετά από χρόνια του πληθωρισμού, με 1,2-1,3%. Οι τιμές μάλιστα των αμνοεριφίων που είναι σημείο αναφοράς της πασχαλινής αγοράς φαίνεται ότι κινούνται κοντά στα 6 ευρώ το κιλό και στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Όσο για την Κυριακή των Βαΐων, είναι ενθαρρυντικό ότι είδαμε αρκετό κόσμο να ξεκινά τις πασχαλινές αγορές με λαμπάδες και δώρα για παιδιά και βαφτιστήρια. Δεν αναμένεται βεβαίως κανένα θαύμα από την πασχαλινή κίνηση, αφού από την αρχή του χρόνου η αγορά διακατέχεται από ένα αρνητικό καταναλωτικό κλίμα, πληρώνοντας έτσι για άλλη μία φορά πολύ ακριβά το κόστος των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Η αγορά το μόνο που περιμένει άμεσα είναι η καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Επίσης, ελπίζει πως οι καταναλωτές ίσως φανούν λιγότερο φοβισμένοι μετά τα πρόσφατα, καθόλου βέβαια αναίμακτα, αλλά τουλάχιστον καλύτερα νέα από τη Μάλτα, αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όλα πάντως δείχνουν ότι και φέτος οι Έλληνες θα εορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου, αλλά η οικονομική ανάσταση της ελληνικής αγοράς θα αργήσει να έρθει πολύ ακόμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ακόμη ότι παρά την καταρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, η αναβλητικότητα της αξιολόγησης επί πέντε μήνες έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανασφάλεια στην αγορά.

«Η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει εγκλωβιστεί και υπολειτουργεί σε ένα περιβάλλον, όπου ο τζίρος μειώνεται, μαζί με τη ρευστότητα και τις καταθέσεις, ενώ αυξάνονται κόκκινα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές και λουκέτα. Σε μια τραυματισμένη πραγματική οικονομία είναι δύσκολο να επέλθουν θεαματικές βελτιωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα. Η πασχαλινή αγορά είναι μικρής διάρκειας και έντασης και δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να επουλώσει πληγές που δημιουργήθηκαν μετά από τόσα χρόνια ανεπιτυχών μνημονίων» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης