Ακόμη ένα σοκ περιμένει εκατομμύρια φορολογουμένους, καθώς η τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς φέρνει νέο «ψαλίδι» στο εισόδημά τους μέσω αύξησης της φορολογίας.

Το ΔΝΤ είχε επανειλημμένα ασκήσει πίεση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, βλέποντας ότι οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής αυξάνονται αντί να μειώνονται​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 ευρώ (που είναι σήμερα) σε 5.600 για τον άγαμο και 5.900 ευρώ για τον έγγαμο έχει «κλειδώσει» και θα τεθεί σε ισχύ από το 2019. Για το θέμα αυτό, την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, με τις αντιδράσεις να είναι έντονες. Με τον κυβερνητικό μηχανισμό να αδυνατεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, οι πολίτες θα κληθούν για πολλοστή φορά να πληρώσουν τα… σπασμένα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Πρακτικά, η μείωση του αφορολόγητου μεταφράζεται σε επιπλέον φόρο, που θα κυμαίνεται από 600 έως 650 ευρώ για κάθε οικογένεια.

Το ΔΝΤ είχε επανειλημμένα ασκήσει πίεση για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, βλέποντας ότι οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής αυξάνονται αντί να μειώνονται. Με το αφορολόγητο στα 5.600 για τον άγαμο και τα 5.900 για τον έγγαμο, πολίτες με μηνιαίο εισόδημα 421 ευρώ και συνταξιούχοι με 490 ευρώ θα κληθούν να προσέλθουν στα γκισέ της εφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκόντο… 50 ευρώ

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η επιβάρυνση αυτή μπορεί να περιοριστεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιθώριο σε σχέση με την επίτευξη του στόχου και εφαρμοστούν τα αντίμετρα, όπως η μείωση του κατώτερου φορολογικού συντελεστή από το 22% (που ισχύει σήμερα) στο 20%.

Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει… σκόντο 50 ευρώ, με τον επιπλέον φόρο να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης