Μαύρη Πέμπτη για την τουρκική λίρα

Μαύρη Πέμπτη για την τουρκική λίρα
Σε νέο ιστορικό ναδίρ έπεσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της με το δολάριο και το ευρώ, μετά τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπείας με αμερικανούς αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. 

Συγκεκριμένα, η αμερικανική αντιπροσωπεία έδωσε μια λίστα με 15 ονόματα, με πρώτο αυτό του πάστορα Μπράνσον, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση τουςΛίγο πριν τις 18:00 υποχώρησε στις 5,503 λίρες ανά δολάριο, προτού ανακάμψει ελαφρώς στη συνέχεια, σύμφωνα με δεδομένα του πρακτορείου Bloomberg.

Η νέα κατρακύλα ήλθε λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανακοίνωσε πως αύριο Παρασκευή θα παρουσιάσει «νέο οικονομικό μοντέλο» για τη χώρα.

Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και, πιο πρόσφατα, για την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Πριν οκτώ μήνες η λίρα αντιστοιχούσε σε περίπου 3,8 δολάρια.

Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική Η νέα αποδυνάμωση της λίρας σήμερα αντανακλά τους φόβους ότι οι χθεσινές συναντήσεις τούρκων αξιωματούχων με αμερικανούς ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον δεν απέφεραν την επιθυμητή επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους δύο NATOϊκούς συμμάχους, οι σχέσεις των οποίων έχουν επιδεινωθεί απότομα το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική αντιπροσωπεία έδωσε μια λίστα με 15 ονόματα, με πρώτο αυτό του πάστορα Μπράνσον, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση τους. Η τουρκική πλευρά, όπως όλα δείχνουν, αρνήθηκε και έτσι οι συνομιλίες υπήρξαν άκαρπες, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018, 21:37