Τουρκία: Διαμάχη για τον έλεγχο της Turkcell

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012, 17:09
Τουρκία: Διαμάχη για τον έλεγχο της Turkcell
Με την κατάσχεση ποσοστού της Cukurova Holding AS στην Turkcell Iletisim Hizmetleri απειλεί η ρωσική Altimo, εάν η πρώτη δεν αποπληρώσει χρέος 1,45 δισ. δολ. έως τον Μάρτιο.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Mustafa Kiral, αντιπρόεδρος στο τμήμα εξαγορών και συγχωνεύσεων της Altimo, που ανήκει στην Alfa Group του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Mikhail Fridman, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η ενδεχόμενη κατάσχεση βασίζεται σε δικαστική απόφαση του Σεπτεμβρίου.

Η Altimo κατέχει έμμεσα ήδη το 13,2% της Turkcell, ενώ, εάν υλοποιηθεί η απόφαση, θα πάρει στην κατοχή της επιπλέον 13,7%.

Από τη μεριά της, η Cukurova διαψεύδει πως η δικαστική απόφαση επιτρέπει στην Altimo να πάρει τις μετοχές.

Η Cukurova Holding, η οποία ανήκει στον πρόεδρο Mehmet Emin Karamehmet, ελέγχει και την Turkcell Iletisim. Η Alfa και η σουηδική TeliaSonera βρίσκονται σε διαμάχη με την Cukurova για τον έλεγχο της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

Η Cukurova υπέγραψε συμφωνία 3,3 δισ. δολ. με την Altimo το 2005 για τη χρηματοδότηση χρέους προς την τουρκική κυβέρνηση λόγω της κατάρρευσης της τράπεζα Pamukbank AS, η οποία ανήκε στον Karamehmet έως το 2002.

Η Altimo αγόρασε το 13,2% της Turkcell έναντι 1,6 δισ. δολ. από την Cukurova, δανείζοντάς της παράλληλα 1,7 δισ. δολ., με εγγύηση μερίδιο ύψους 13,7%, εκ των οποίων πληρώθηκαν τα 350 εκατ. δολ..

Σημειώνεται πως η Turkcell Holding, η οποία κατέχει το 51% της Turkcell Iletisim, ανήκει κατά 53% στην Cukurova Telecom Holding και κατά 47% στην TeliaSonera.

Η μητρική της Altimo, Alfa Telecom Turkey, κατέχει το 49% της Cukurova Telecom Holding και η Cukurova Holding το 51%.


Πηγή: capital
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012, 17:28