Το δολάριο έκλεισε με κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι τάσεις ανάληψης κινδύνου βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, ενώ θετικές είναι και οι προσδοκίες για τα επιτόκια του δολαρίου. Αυτά τα δύο στοιχεία λειτουργούν, ανάλογα με την περίσταση, είτε προς όφελος του δολαρίου είτε το οδηγούν σε νέα πτώση. Μια πτώση του S&P 500 κάτω από τις 1400 μονάδες θα μπορούσε να αποτελέσει έναν καταλύτη για την κίνηση του δολαρίου. Η πορεία της ισοτιμίας AUD/USD και των αμερικανικών ομολόγων θα δείξει τις διαθέσεις των επενδυτών 36 ώρες πριν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντηθούν και πάλι με διευρυμένη ατζέντα για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Επίσης το δολάριο δέχεται στήριξη και από τις προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια, αφού η Fed έδειξε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί πριν από το καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αν οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων αυξηθούν, τότε οι πιθανότητες για μια νέα στήριξη της αμερικανικής οικονομίας θα εξασθενίσουν. Επομένως η συνεδρίαση της Fed στις 25 Απριλίου είναι καθοριστικής σημασίας. Τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών δεν ενθουσίασαν τις αγορές, αφού η αύξηση κατά 2,2% επισκιάστηκε από την αύξηση ρεκόρ των αποθεμάτων. Για τη συνέχεια το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ΑΕΠ 4ου τριμήνου (τελικό), το οποίο έχει ήδη αποτιμηθεί και σε έναν νέο γύρο δηλώσεων στελεχών της Fed.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές ήταν οι ειδήσεις που αφορούσαν στην Ευρώπη και που οδήγησαν σε αύξηση της αβεβαιότητας για το ευρώ. Οι οίκοι Standard & Poor’s και Fitch δημοσίευσαν ουδέτερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας θεώρησε απαραίτητο να μιλήσει για την πιθανότητα η χώρα του να χρειαστεί αναδιάρθρωση, στην Ελλάδα υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα των εκλογών και αν θα υπάρξει πλειοψηφία, ενώ τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι τα πακέτα διάσωσης δεν έχουν βοηθήσει την πραγματική οικονομία. Επομένως, υπάρχουν πολλά θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα αστάθεια στην Ευρώπη. Όσον αφορά στα κεφάλαια του «τείχους προστασίας», αυτά αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ του εύρους €700-€940 δισ.

Αν και μερικές φορές είναι δύσκολο να προβλέψεις, μια ματιά στην ισοτιμία AUD/NZD είναι αρκετή για να διακρίνουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, τις τάσεις για ρίσκο. Η ισοτιμία πραγματοποίησε νέο χαμηλό πέντε μηνών. Οδηγός σε αυτή την ισοτιμία είναι οι επιτοκιακές αποκλίσεις: για τους επόμενους 12 μήνες η RBA εκτιμάται ότι θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5%, ενώ η RBNZ εκτιμάται ότι θα τα αυξήσει κατά 0,25%. Αυτό φαίνεται και από την αγορά ομολόγων, η οποία δείχνει ότι το δολάριο Νέας Ζηλανδίας διαπραγματεύεται με premium.

Για τη στερλίνα υπάρχουν λίγα, τα οποία θα μπορούσαν να παράσχουν στήριξη. Αν και η τελική μέτρηση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου έδειξε μια μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, μια νέα αναταραχή στην Ευρώπη θα δημιουργήσει νέες πιέσεις στην ισοτιμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πτώση σημείωσε και ο χρυσός την Τετάρτη. Μερικοί πιστεύουν ότι η αποστροφή της διάθεσης για ρίσκο θα αποτελέσει τον κύριο καταλύτη για το πολύτιμο μέταλλο. Όμως με το δολάριο σε άνοδο, θα υπάρξει σίγουρα ένα εμπόδιο στην ανοδική κίνηση του χρυσού. Αυτό σημαίνει ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να μην ευνοηθεί από μια πιθανή δύσκολη περίοδο στις αγορές. Το γιεν, το ευρώ και το φράγκο σημείωσαν καλύτερες αποδόσεις από το χρυσό.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης