Toυ Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «τρόικα» που αποτελείται από τους Γιώργο Σταθάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση των σκληρών οικονομικών μέτρων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο και απαιτούνται για να «ξεκλειδώσει» η δόση των 3 δισ. ευρώ και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

Οι τρεις επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα δώσουν το παρών στην αυριανή συνεδρίαση του Euro­Working Group, όπου θα παρουσιάσουν το νομοθετικό έργο που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το έργο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών θα έχει την αρμοδιότητα του συντονιστή της οικονομικής πολιτικής. Θα συνομιλεί με τους θεσμούς και θα εποπτεύει την ακριβή εφαρμογή του τρίτου μνημονίου το οποίο έχει υπογράψει. Μία από τις πιο βασικές προτεραιότητες του κ. Τσακαλώτου είναι η κατάθεση τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής του διαστήματος 2016-2019.

Οι τρεις επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα δώσουν το παρών στην αυριανή συνεδρίαση του Euro­Working Group, όπου θα παρουσιάσουν το νομοθετικό έργο που πρόκειται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνησηΠαράλληλα, ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ακόμη ο Γιώργος Σταθάκης ως υπουργός Οικονομίας θα πρέπει να επιταχύνει την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και να προχωρήσει άμεσα στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να διασωθούν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθήσει το νέο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Το τοπίο σήμερα είναι ιδιαίτερα ομιχλώδες, καθώς πολλά έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι στον «αέρα», ενώ είναι άγνωστο εάν θα δοθεί παράταση.

Τέλος, τα άμεσα μέτρα που πρέπει να λάβει το νέο οικονομικό επιτελείο και έχουν ως κοινό παρονομαστή την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αφορούν:

-στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

-στην κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

-στη μείωση της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης

-στην αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και

-στις αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την 1η Οκτωβρίου για οφειλέτες με χρέη άνω των 70.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης