Οκτώ βασικές ρυθμίσεις για την άρση αδικιών που υφίσταντο στο ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνει το μίνι νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μέρος του οποίου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Π. Τσακλόγλου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αύξηση των δόσεων σε κάθε νέα πάγια ρύθμιση, κατάργηση της εισφοράς 1% από τους δημοσίους υπαλλήλους, «μάχιμη πενταετία» για τους ένστολους, παύση διώξεων και παραγραφή χρεών στη δεκαετία.
Το νομοσχέδιο έλαβε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται εντός των επομένων ημερών να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, πριν κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν των οκτώ σημείων που ανακοινώθηκαν, ο υφυπουργός κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές ακόμη διατάξεις οι οποίες ωστόσο αφορούν μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων. Οι διατάξεις που έγιναν γνωστές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Δεκαετής παραγραφή αξιώσεων του ΕΦΚΑ αντί της 20ετους που ισχύει σήμερα. Η διάταξη αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε πως η 20ετής παραγραφή, που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματική. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν αφορά το σύνολο των οφειλετών αλλά μόνο όσους στη διάρκεια της δεκαετίας δεν έχουν ειδοποιηθεί ή βεβαιωθεί η οφειλή τους.
  • Οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών, γίνονται 24 από 12, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εναρμονιστεί με την Εφορία. Παραμένει ως ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ.
  • Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% που παρακρατείται από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων. Το ταμείο είναι πλέον βιώσιμο και υπάρχει λόγος συνέχισης της παρακράτησης.
  • Επέκταση του δικαιώματος της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους. Συνεπώς όλοι οι ένστολοι θα μπορούν να λάβουν μια επιπλέον πενταετία ασφάλισης αρκεί να καταβάλουν τις ανάλογες εισφορές.
  • Παύση – υπό όρους – της ποινικής δίωξης οφειλετών ρυθμισμένων οφειλών για όσο διάστημα εξυπηρετείται η ρύθμιση.
  • Καθιερώνεται πλαφόν στο ύψος και της επικουρικής σύνταξης το οποίο θα είναι ίσο με τα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης. Δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα το πλαφόν θα φθάνει τα 1.382,40 ευρώ.
  • Ενιαιοποίηση των κανόνων παροχής συντάξεων αναπηρίας. Μείωση – για όλους – στο 50% (από 67%) του ποσοστού αναπηρίας που αποτελεί προϋπόθεση για τη λήψη παροχών αναπηρίας.
  • Παύση αναζήτησης εκκρεμών οφειλών προς τον ΟΠΕΚΑ (πρόνοια), από αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα τα οποία αποδεδειγμένα ελήφθησαν καλόπιστα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης