του Κώστα Ιερίδη

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία και σε τρία σημαντικά πεδία που επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες σχεδόν όλων των φορολογουμένων. Ο λόγος για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, που φαίνεται να «κλειδώνουν» τις επόμενες εβδομάδες, στα τέλη κυκλοφορίας, στην ενίσχυση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και στην εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση σειρά νομοσχεδίων που θα αφορούν τις παραπάνω αλλαγές.

Τέλη κυκλοφορίας

Το φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θέλει την μείωση των τελών για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού και παλαιότητας, μεγάλος αριθμός των οποίων βρίσκεται σε ακινησία, με τους ιδιοκτήτες τους να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πάνω-κάτω αναμένεται να έρθουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία και σε τρία σημαντικά πεδία που επηρεάζουν άμεσα τις συνήθειες σχεδόν όλων των φορολογουμένωνΒέβαια, ο στόχος παραμένει για έσοδα ύψους 1,088 δις ευρώ και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η μείωση των τελών έως και 10% για τα οχήματα παλαιότητας μεγαλύτερης των 5 χρόνων και υψηλού κυβισμού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα σενάρια, εξετάζεται η αύξηση των τελών για αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού με ημερομηνία κυκλοφορίας από το 2007 έως το 2010. Σχεδιάζεται ακόμη η μείωση του ορίου απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματα που πρωτοκυκλοφόρησαν από το Νοέμβριο και μετά με μειωμένες εκπομπές από τα 90 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα στα 85 ή και 80 γραμμάρια.

Πλαστικό χρήμα

Υπολογίζεται ότι από τις αρχές της νέας χρονιάς, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τμήμα του εισοδήματός τους, μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, για να μπορούν να επωφελούνται ενός αφορολογήτου ορίου εάν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι.

Ταυτόχρονα, εάν είναι επαγγελματίες ή εισοδηματίες θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις με «έπαθλο» χρηματικά ποσά, ΙΧ ακόμη και ακίνητα. Το ελάχιστο ποσοστό δαπανών με κάρτα θα κυμαίνεται από 10% έως 30% του εισοδήματος και εφόσον δεν πιάνεται από τον μισθωτό ή τον συνταξιούχο θα του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για το σύστημα των αποδείξεων όπως και με την μετατροπή, μέσω νομοσχεδίου, της εγκατάστασης POS σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων

Η ρύθμιση που φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο να λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές, θα προβλέπει πληρωμή ποσοστού 50% έως 60% του ποσού που θα δηλώνεται όπως και απαλλαγή από τις ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ποσοστό, που θα πληρώνεται επί του δηλωτέου ποσού, θα κυμαίνεται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο φορολογικός έλεγχος του φορολογούμενου. Πάντως, η εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων συνδέεται με το καταθεσιολόγιο που βρίσκεται στα «σπάργανα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης