Οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, Πέδρου Πάσους Κοέλιου και της Ιρλανδίας, Έντα Κένι επαναβεβαίωσαν σήμερα τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των χωρών τους σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει περισσότερες ενέργειες προς τον τομέα της ανάπτυξης.

«Το δημοσιονομικό πρόγραμμά μας προβλέπει ότι θα ρίξουμε το έλλειμμα κάτω από το 3% (σ.σ. του ΑΕΠ) το 2015 και θα τηρήσουμε αυτό το σχέδιο», είπε ο Κένι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του στη Λισαβόνα. «Στην Πορτογαλία, όπως και στην Ιρλανδία, οι άνθρωποι είναι πραγματιστές και κατανοούν ότι έπρεπε να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς στην Ευρώπη έχει φουντώσει η συζήτηση —και οι διαφωνίες— για το αν θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη λιτότητα ή στην οικονομική ανάπτυξη, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ευρώπη «μπορεί να κάνει περισσότερα για την ανάπτυξη και την απασχόληση», υπενθυμίζοντας τις θυσίες που έχουν ήδη απαιτηθεί από τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς.

Η Πορτογαλία, που ζήτησε να ενταχθεί σε διεθνές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τον Μάιο του 2011, έξι μήνες μετά την Ιρλανδία, έχει πάρει ήδη παράταση προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. «Είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε αυτούς του στόχους», είπε από την πλευρά του ο Πάσους Κοέλιου.

Η Ιρλανδία στοχεύει να βγει από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Πορτογαλίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014. Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο και οι δύο χώρες πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούν αυτόνομα το χρέος τους. «Αντιμετωπίζουμε και οι δύο τεράστιες προκλήσεις ως προς την αποκατάσταση της φήμης μας», παραδέχτηκε ο Κένι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης