Με στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος του Σαββάτου», η νέα ρύθμιση του υπουργείου για τη φορολογία του 2014 θα αποφέρει μέσο φόρο για τα εν λόγω ακίνητα 10 ευρώ το στρέμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση από εκείνους που διαθέτουν αγροτικές καλλιέργειες. Ειδικότερα, τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το στρέμμα. Από 4 έως 6 ευρώ θα είναι ο μέσος φόρος για καλλιεργούμενα χωράφια, ενώ για τα εκτός σχεδίου σε παραθαλάσσιες ή δημοφιλείς τουριστικές περιοχές η φορολογική επιβάρυνση υπολογίζεται σε 30 έως 40 ευρώ. 

Για τα αστικά ακίνητα, μετά τις ενστάσεις της τρόικας, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές βάσει των οποίων θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για την είσπραξη 2,9 δισ. ετησίως. Έτσι, ενώ το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την εφαρμογή μίας κλίμακας με 33 συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούσαν από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το τελευταίο σενάριο προβλέπει λιγότερα κλιμάκια, από 25 έως 30. Ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Όσο για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογηθούν ανάλογα με τη θέση όπου βρίσκονται (πεδινά, ορεινά, ημιορεινά) και το εμβαδόν (στρέμματα). Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης τις οποίες εκμεταλλεύονται οι κατ’ επάγγελμα αγρότες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενιαίος φόρος ακινήτων

Κατηγορίες ακινήτων

Φόρος που θα βεβαιωθεί

Κατηγορίες ακινήτων

Φόρος που θα βεβαιωθεί

Αστικά ακίνητα

2.278,3

Αγροτεμάχια

158,8

Οικόπεδα φυσικών προσώπων

786,1

Οικόπεδα νομικών προσώπων

81,2

Επαγγελματικά ακίνητα

728,5

Βιομηχανικά

68,5

 

 

 

Σε εκατ. ευρώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης