του Κώστα Ιερίδη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της περιόδου υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία τοποθετείται, το αργότερο, έως το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Ωστόσο, από το νέο έντυπο Ε1 της φορολογική δήλωσης, το οποίο έχει οριστικοποιηθεί, απουσιάζουν οι περισσότερες εκπτώσεις δαπανών που μέχρι πέρυσι περιόριζαν το τελικό ποσόν του φορολογικού λογαριασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της περιόδου υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία τοποθετείται, το αργότερο, έως το τελευταίο δεκαήμερο του ΜαρτίουΑναλυτικά, καταργήθηκε η έκπτωση φόρου 10% των δαπανών του φορολογουμένου για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αντίθετα, εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο εισοδήματος μόνο οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, κι αυτές μόνο κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ.

Ακόμη, εκπίπτουν κατά 10% από τον φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή προς την πρώην ή τον πρώην σύζυγο. Ειδικότερα, η διατροφή μεταξύ συζύγων (κωδ. 089-090) αφορά στο ποσό που επιδικάστηκε και καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο, του οποίου αποτελεί φορολογητέο εισόδημα και ως εκ τούτου εκπίπτει 10% από τον φόρο. Το ποσόν της μείωσης του φόρου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλαγές

Σχετικά με τη δήλωση εισοδήματος από ακίνητη περιουσία, στον σχετικό πίνακα προστέθηκε νέος κωδικός (125-126), στον οποίο οι φορολογούμενοι πρέπει να αναγράφουν τα ανείσπρακτα ενοίκια.

Υπενθυμίζεται πως για να δηλωθούν τα ανείσπρακτα ενοίκια και να μη φορολογηθεί για αυτά ο ιδιοκτήτης, θα πρέπει είτε να έχει εκδώσει διαταγή πληρωμής εναντίον του ενοικιαστή ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή να έχει καταθέσει σχετική αγωγή.

Ακόμη μία αλλαγή αφορά στον πίνακα 1, στον οποίο αναγράφονται τα στοιχεία του φορολογουμένου, και ειδικότερα στην ένδειξη «έγγαμος», όπου έχει προστεθεί και η ένδειξη ΜΣΣ που σημαίνει μέρος «συμφώνου συμβίωσης».

Η ένδειξη αυτή πρέπει να συμπληρωθεί στις περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτήν την αλλαγή ουσιαστικά εξισώνονται τα ετερόφυλα με τα ομόφυλα ζευγάρια, όσον αφορά στη φορολογία εισοδήματος καθώς και την καταβολή των διαφόρων επιδομάτων που δίνονται με εισοδηματικά κριτήρια.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Για να μη βρεθείτε αντιμέτωποι με… δυσάρεστες εκπλήξεις, θα πρέπει να συγκρατήσετε τις εξής ημερομηνίες:

-30 Απριλίου 2016: Λήξη προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος
-31 Μαΐου 2016: Καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος
-31 Ιουλίου 2016: Καταβολή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος
-30 Σεπτεμβρίου 2016: Καταβολή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης