Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον ΕΦΚΑ. Σε αυτήν η εργοδοσία θα μπορεί να δηλώνει τους εργαζομένους με μπλοκάκια, παραθέτοντας τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και από τις δύο πλευρές.

Στη σχετική εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε χθες από το Υπουργείο Εργασίας ορίζεται πως η σχετική σύμβαση πρέπει να υπογραφεί άμεσα ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, και εν συνεχεία να καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμαΣτη σχετική εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε χθες από το Υπουργείο Εργασίας ορίζεται πως η σχετική σύμβαση πρέπει να υπογραφεί άμεσα ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, και εν συνεχεία να καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η καταβολή εισφορών.

Τα ασφάλιστρα κυμαίνονται από 6,67% μέχρι 16,72% για τον εργαζόμενο, ενώ για τον εργοδότη ξεκινούν από 13,33% και φτάνουν το 21,38%.

Ποιοι πληρώνουν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα εγκύκλιος του EΦΚΑ αφορά:

• απασχολουμένους σε έναν ή έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ)
• απασχολουμένους σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί που προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον ή άλλους -έως δύο- εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με μπλοκάκι
• απασχολουμένους σε έναν εργοδότη, στον οποίο προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ.

Από τα όσα ορίζει η εγκύκλιος εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν υπηρεσίες υπό καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και οι οποίοι υπάγονται ευθέως στις διατάξεις του άρθρου 38 ως μισθωτοί.

Επίσης, δεν υπάγονται οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντας μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, οπότε για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές με βάση το άρθρο 38.

Συνολικά οι εισφορές φθάνουν έως και το 38,1% (16,72% για τον εργαζόμενο και 21,38% για τον εργοδότη), οι οποίες υπολογίζονται ως εξής: 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης (6,67% για τον εργαζόμενο και 13,3% για τον εργοδότη), 6,45% για παροχές ασθένειας σε είδος (2,15% και 4,30%), 0,65% για παροχές ασθένειας σε χρήμα (0,40% και 0,25%), 7% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (από 3,5% για εργαζομένους και εργοδότες) και 4% για τον κλάδο εφάπαξ, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενος.

Αναρτώνται ειδοποιητήρια για τον Φεβρουάριο

Νέα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φλεβάρη (πληρωτέες μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου) θα αναρτηθούν από τον ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να γίνουν τροποποιήσεις όπου χρειάζεται και να διορθωθούν λάθη. Στα ειδοποιητήρια του Φεβρουαρίου δεν θα περιλαμβάνονται οι εισφορές επικούρισης (3,5% + 3,5%) και εφάπαξ (4%) όπου υπάρχουν. Στόχος είναι αυτές να συμπεριληφθούν στα ειδοποιητήρια των εισφορών του Μαρτίου, ενώ η επιβάρυνση για Γενάρη και Φλεβάρη θα επιμεριστεί σε δόσεις.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά τι ορίζει η εγκύκλιος

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης