Toυ Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λιανεμπόριο είναι από τους λιγοστούς κλάδους της οικονομίας που παρουσιάζει κινητικότητα, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στα μεγαλύτερα deals των τελευταίων μηνών.

Το zougla.gr παρουσιάζει τα πιο σημαντικά deals που έχουν πραγματοποιηθεί στο λιανεμπόριο από τις αρχές της χρονιάςΗ δυναμική που παρουσιάζει το retail φαίνεται και σε επίπεδο κτηματαγοράς, καθώς τα εμπορικά ακίνητα, δηλαδή τα καταστήματα, εμφανίζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες του real estate.

Το zougla.gr παρουσιάζει τα πιο σημαντικά deals που έχουν πραγματοποιηθεί στο λιανεμπόριο από τις αρχές της χρονιάς, τα οποία φανερώνουν τον διαρκή μετασχηματισμό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Πριν από λίγες ημέρες η Carlsberg, που κατέχει τη Ζυθοποιία Μύθος, συνενώθηκε με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία στην οποία ανήκει η Fix. Το νέο σχήμα θα είναι το δεύτερο ισχυρότερο στην ελληνική αγορά μπίρας με μερίδιο αγοράς της τάξεως του 29%, με την Carlsberg να κατέχει το 51% της νέας εταιρείας και τους σημερινούς μετόχους της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας να ελέγχουν το υπόλοιπο 49%.

– Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, βασικός μέτοχος του ομίλου σνακ Chipita, έχει υποβάλει πρόταση εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας παραγωγής αλλαντικών «Νίκας», σε μια προσπάθεια να μπει δυναμικά στον κλάδο της αλλαντοβιομηχανίας. Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς η πλευρά της «Νίκας» φαίνεται να επεξεργάζεται τη σχετική πρόταση.

– Με μια κίνηση-ματ η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» ισχυροποιεί τη θέση της στην ελληνική αγορά, καθώς αγόρασε προς 65 εκατ. ευρώ τη «Makro Cash & Carry» που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Metro Group. Η κίνηση αυτή επιτρέπει στην αλυσίδα Σκλαβενίτης να επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής. Ας σημειωθεί ότι η ελληνικών συμφερόντων αλυσίδα σούπερ μάρκετ εμφανίζει κύκλο εργασιών 1,2 δισ. ευρώ, απασχολεί 8.500 εργαζομένους και διαθέτει 110 καταστήματα λιανικής στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Η εταιρεία την τελευταία διετία έχει εξαγοράσει τα σούπερ μάρκετ «Extra», «Δούκας», «Μπαλάσκας», ενώ πριν από εβδομάδες συμφώνησε με τη «Βερόπουλος» για την απόκτηση του 60% της αλυσίδας «Χαλκιαδάκης» που έχει δίκτυο 38 καταστημάτων στην Κρήτη.

– Η καναδική «Fairfax» εξαγόρασε 14 καταστήματα της «Praktiker Hellas» που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του γερμανικού ομίλου στο εξωτερικό, με το τίμημα να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Η «Praktiker Hellas» κάνει κάθε χρόνο τζίρο 195 εκατ. ευρώ και διαθέτει 14 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία απασχολούνται 1.100 άτομα.

– Η «Μαρινόπουλος» υπέγραψε συμβόλαιο δικαιόχρησης με την «Karipidis Bros», την ιδιοκτήτρια εταιρεία της Αρβανιτίδης Α.Ε. που προβλέπει τη μετονομασία των 149 καταστημάτων της Αρβανιτίδης Α.Ε. σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express.

– Η Εμποροβιομηχανική, αποκλειστικός δικαιούχος διαχείρισης του σήματος Expert και η ΗΛΜΑΚ, που ιδρύθηκε το 1988 στη Βόρεια Ελλάδα, συνένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στην αγορά των ηλεκτρικών ειδών ευρείας κατανάλωσης. Η Expert αποτελεί σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο διάθεσης ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, information technology, τηλεπικοινωνιών, ψυχαγωγίας και οικιακών συσκευών, με παρουσία σε 18 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Απόβαση κροίσων, Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014, 23:14

Εξαγορά της Makro Cash & Carry έναντι 65 εκατ. ευρώ από τη ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014, 15:03

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης