Οι παραγωγές τουρκικών τηλεοπτικών σειρών αποφέρουν χρήματα στις εταιρείες και εξυπηρετούν την προβολή της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Οι τουρκικές σειρές κάνουν ολοένα πιο αισθητή την παρουσία τους στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραγωγές όπως η σαπουνόπερα «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» κάνουν ρεκόρ τηλεθέασης και συμβάλλουν με το συγκριτικά χαμηλό κόστος τους στη μείωση του μπάτζετ των ελληνικών ιδιωτικών καναλιών. Η επιτυχία των -κατά πολλούς- αμφιλεγόμενων τουρκικών τηλεοπτικών σίριαλ δεν είναι όμως ελληνική ιδιαιτερότητα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πώληση δικαιωμάτων μετάδοσης σε περισσότερες από 70 χώρες απέφερε πέρυσι στις τουρκικές εταιρείες εκμετάλλευσης περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Εκτός από την εμπορική τους επιτυχία όμως, οι τουρκικές σειρές φαίνεται να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Σε αυτά τα συμφραζόμενα το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας σκοπεύει να στηρίξει οικονομικά την προώθηση αυτών των σειρών με σκοπό την προβολή της χώρας στο εξωτερικό. Το περιοδικό «Time» έγραψε μάλιστα πρόσφατα ότι οι σειρές είναι «το κρυφό όπλο του Ερντογάν».

Ο Σινά Κολόγλου, γνωστός δημοσιογράφος και τηλεκριτικός, θεωρεί ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει διακρίνει την πολιτισμική επιρροή που μπορεί να ασκήσει μέσω των τηλεοπτικών σειρών και προσπαθεί να τις εκμεταλλευθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως λέει, «κάθε χώρα καλλιεργεί το προφίλ της. Έτσι ενδέχεται και αυτοί να θέλουν να δείξουν μέσω αυτών των σειρών πόσο ισχυρή είναι η Τουρκία ή πόσο μεγάλη επιρροή είχε η οθωμανική αυτοκρατορία. Πρόθεση είναι η εξαγωγή του πολιτισμού».

Μέσο προβολής των παραδοσιακών τουρκικών αξιών;

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σινά Κολόγλου, η οικονομική στήριξη των τηλεοπτικών σειρών από το κράτος γίνεται με όρο την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων. Το σημαντικότερο κριτήριο είναι να προβάλλεται ιδιαίτερα «η ενότητα της οικογένειας». Μία από τις σειρές που δεν πληρούν ακριβώς τα κριτήρια που θέτει η τουρκική κυβέρνηση είναι και ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής». Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε ότι η σειρά αλλοιώνει την ιστορική αλήθεια για τους Τούρκους της εποχής στην οποία διαδραματίζεται. Μάλιστα, απείλησε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της προβολής, για να πάρει στη συνέχεια αποστάσεις έπειτα από δημόσιες αντιδράσεις.

Ο Σινά Κολόγλου ανησυχεί ότι αυτή η παρέμβαση της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι μόνο η αρχή. «Μπορεί να επιχειρηθεί», λέει, «να αποφεύγονται θέματα που δεν ταιριάζουν στο πλαίσιο της λεγόμενης “τουρκικής οικογενειακής δομής”. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τις εξωσυζυγικές σχέσεις, τη μοιχεία εντός γάμου κ.λπ.. Η τάση οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης