Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν μπει οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν φόρους και δασμούς αλλά και για να χρησιμοποιούν αφορολόγητα καύσιμα, δηλώνουν το σκάφος αναψυχής τους ως επαγγελματικό.

Aπό το προηγούμενο καλοκαίρι, έχουν εντοπιστεί «σκαφάτοι» οι οποίοι μέσω εικονικών μεταβιβάσεων – ακόμα και σε μέλη του πληρώματος ή εργαζόμενους στις εταιρείες τους- κατάφεραν να αποφεύγουν την «επίσκεψη» στον γκισέ της εφορίας.

«Παρά το γεγονός ότι χαίρουν ευνοϊκής μεταχείρισης συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν. Αυτό που κάνουν συνήθως είναι να βάζουν σημαίες γειτονικού κράτους με αποτέλεσμα να γλυτώνουν φόρους ή να τα δηλώνουν ως επαγγελματικά», λένε φορολογικές «πηγές» μιλώντας στη zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ισχυρό όπλο ωστόσο στην πάταξη της φοροδιαφυγής των ιδιοκτήτων σκαφών πρόκειται να αποτελέσει το πρόγραμμα FISCALIS στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ελεγκτικών Αρχών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα FISCALIS

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θεσπίστηκε και λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και 31η Δεκεμβρίου 2013, έχοντας ως σκοπό να βελτιώσει τη λειτουργία των φορολογικών συστημάτων στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα όπως ενημερώθηκαν εγγράφως στελέχη του ΣΔΟΕ από το υπουργείο Οικονομικών, στις 29 Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής των διωκτικών Αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σκοπός της συνάντησης είναι η επεξεργασία ενός πιλοτικού προγράμματος για την ταχεία και ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών των κρατών-μελών σε περίπτωση απάτης αναφορικά με το Φ.Π.Α. στον χώρο των σκαφών αναψυχής.

«Το δίκτυο θα αφορά στη ταχεία ανταλλαγή μεταξύ των κρατών-μελών στοιχειοθετημένων πληροφοριών προκειμένου να προαχθεί και να διευκολυνθεί η πολυμερής συνεργασία για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του Φ.Π.Α.» αναφέρεται στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο ΣΔΟΕ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα κράτη μέλη που συμμετέχουν μέσω αντιπροσώπων πρόκειται:
– Να θεσπίσουν πολυμερή μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για την καταπολέμηση της απάτης στο χώρο του Φ.Π.Α.

– Να συντονίσουν την ταχεία πολυμερή ανταλλαγή στοχοθετημέτων πληροφοριών στους τομείς εργασίας του δικτύου

– Να συντονίσουν τις εργασίες των υπαλλήλων-συνδέσμων των κρατών-μελών που συμμετέχουν στο δίκτυο αναφορικά με την ανταπόκριση στις έγκαιρες προειδοποιήσεις.

Δείτε το έγγραφο

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια ενός έτους ελέγχων, μόνο από τα σκάφη αναψυχής, το ΣΔΟΕ πρόλαβε να διαπιστώσει φοροδιαφυγή ύψους ενός δις ευρώ, αφού όπως διαπιστώθηκε, 3.000 παράκτιες εταιρείες ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των σκαφών που φέρονται ως περιουσιακά τους στοιχεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης