Περίπου 10.000 ακίνητα αναμένεται να βγάλουν στο σφυρί λίγο πριν από το Πάσχα οι τράπεζες, στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος των κόκκινων δανείων.

Ένας στους δύο ιδιοκτήτες που θα λάβουν τη διαταγή πληρωμής θα υποχρεωθεί σε διακανονισμό προκειμένου να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τουΠροτεραιότητα θα έχουν οι χορηγήσεις σε δανειολήπτες που, παρότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ρύθμιση, επιλέγουν να μη συνεργαστούν με τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σταδιακά από τον Απρίλιο οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην αποστολή διαταγών πληρωμής που θα κοινοποιούνται στους κακοπληρωτές. Στους τελευταίους οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση, τότε οι τράπεζες θα κοινοποιούν προς αυτούς το πρόγραμμα πλειστηριασμού του ακινήτου τους.

Όπως αναφέρει και το «Έθνος», οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι ένας στους δύο ιδιοκτήτες που θα λάβουν τη διαταγή πληρωμής θα υποχρεωθεί σε διακανονισμό προκειμένου να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κόκκινο το 1/3 των δανείων

Σύμφωνα με τον χάρτη του συνόλου των δανείων, περίπου το 1/3 αυτών, δηλαδή 300.000 έως 330.000 χορηγήσεις, δεν εξυπηρετούνται.

Παράλληλα όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το 20% των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικοί κακοπληρωτές. Από αυτούς, το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα για τα οποία είναι έτοιμες οι λίστες και θα κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες.

Να σημειωθεί ότι υποψήφια για πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, λόγω δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα, είναι περίπου 200.000 ακίνητα.

Τα κριτήρια

Όσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων θα εκπλειστηριάζουν οι τράπεζες τα ακίνητα, αφορούν περιπτώσεις όπως οι εξής: 

• Μεγάλα δάνεια που έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.

• Δανειολήπτες που έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

• Ακίνητα που έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Με απλά λόγια, η τράπεζα δεν θα πάρει το 3άρι στο Παγκράτι ή στο Κουκάκι, γιατί δεν θα μπορέσει να το πουλήσει και να πάρει πίσω τα λεφτά της, αντίθετα η μεζονέτα στη Βούλα ή στην Κηφισιά, ή ένα εξοχικό στη Μύκονο έχουν καλύτερες προοπτικές πώλησης.

• Και το σημαντικότερο: ακίνητα που ανήκουν σε «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης