Σε «πιλοτική δίκη» στο Συμβούλιο της Επικρατείας οδηγούνται οι «φουσκωμένες» αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα και η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών τους, καθώς η πραγματική (αγοραία) αξία τους είναι πολύ χαμηλότερη λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει καθίζηση τιμών στην αγορά ακινήτων.

«Μπαράζ» προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας αμφισβητούν εκκαθαριστικά σημειώματα της εφορίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ και ΕΤΑΚ) κάτι που αναμένεται να γίνει και όταν έλθει η ώρα πληρωμής του νέου φόρου (ΕΝΦΙΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, όμως, ζητείται να κριθεί αντισυνταγματική η φορολογική νομοθεσία που επιτρέπει στο κράτος να προσδιορίζει μονομερώς τη φορολογητέα αξία των ακινήτων (με το σύστημα αντικειμενικών αξιών) αδιαφορώντας για την τεράστια διαφοροποίηση σε σύγκριση με την αγοραστική αξία, αλλά και για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας χιλιάδων φορολογουμένων ιδιοκτητών ακινήτων.

Στην «πιλοτική δίκη» που θα γίνει στο ΣτΕ με το νέο δικαστικό έτος το φθινόπωρο, θα κριθεί η συνταγματικότητα διαφόρων νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3842/10). Βασικός στόχος της συγκεκριμένης προσφυγής είναι η κατοχύρωση της δυνατότητας του φορολογουμένου ιδιοκτήτη να ζητήσει να εκκαθαριστεί ο φόρος του με βάση την πραγματική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που καθόρισε μονομερώς η πολιτεία (συχνά είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη της αγοραίας). Παράλληλα επιδιώκεται με την προσφυγή να αντιμετωπιστεί δικαστικά η ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής (ως θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, αφού αφορά χιλιάδες πολίτες) λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής τους ικανότητας.

Η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων με τις εξαιρετικά διογκωμένες αντικειμενικές αξίες -όπως τονίζεται- οδηγεί στην πράξη σε συνταγματικά ανεπίτρεπτη δήμευση της ακίνητης περιουσίας. Και γι’ αυτό θα έπρεπε οι αρμόδιες ΔΟΥ να ανακαλούν τις σχετικές πράξεις, όταν διαπιστώνεται απόκλιση της αντικειμενικής σε σχέση με την αγοραία αξία και την ίδια στιγμή να μπορεί ο πολίτης να αποδείξει ότι στερείται φοροδοτικής ικανότητας, ακόμα και όταν η περιουσία του ξεπερνά το αφορολόγητο όριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Έθνος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης