Υπέρ μιας σταδιακής ισχύος των ευρωομολόγων τάχθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, μια επιλογή που υπερασπίζονται επίσης ορισμένα κράτη-μέλη.

«Στηρίζουν όλη τη φήμη της Ευρωζώνης σε ένα ευρωομόλογο» σημείωσε ο Αλμούνια, ο οποίος είναι επίτροπος αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, σε συνάντηση με δημοσιογράφους στο Σανταντέρ, στη Βόρεια Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να γίνει αυτό μεμιάς δεν είναι δυνατό. Χρειάζονται ενδιάμεσα στάδια που θα επιτρέψουν να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» των επενδυτών, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τα πολύ υψηλά επιτόκια που καταβάλλουν σήμερα οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία, για να χρηματοδοτηθούν, σε σύγκριση με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που καταβάλλει, για παράδειγμα, η Γερμανία.

«Πολιτικά δεν είναι δυνατό» να δημιουργηθούν τα ευρωομόλογα αμέσως, «αλλά είναι απαραίτητο να συζητηθεί πώς θα προχωρήσουμε προς τα ευρωομόλογα, να συζητηθούν τα ενδιάμεσα στάδια» τόνισε.

«Αυτό που μου φαίνεται ότι έχει ουσιαστική σημασία είναι να προχωρήσουμε σε μια πολιτική που θα βαίνει προς τη σταδιακή αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους της Ευρωζώνης» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έχει ταχθεί και αυτός δημοσίως υπέρ των ευρωομολόγων, στα οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να εναντιώνεται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ.

Ο Αλμούνια τάχθηκε επίσης υπέρ «μιας τραπεζικής ένωσης» και «ενός κοινού συστήματος εγγυήσεων των καταθέσεων», όπως είχε κάνει και την προηγουμένη, κατά την ίδια συνάντηση στο Σανταντέρ, ο γενικός διευθυντής της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, της BBVA, ο Άνχελ Κάνο.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε προς τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επόπτη του τραπεζικού τομέα και, αν αυτό δεν είναι δυνατό και για τις 27 (χώρες-μέλη της Ε.Ε.), τουλάχιστον ενός μοναδικού επόπτη για την Ευρωζώνη» δήλωσε.

«Η τραπεζική ένωση είναι απαραίτητη, η χρηματοπιστωτική κρίση μάς το έδειξε αυτό» υπογράμμισε.

Όμως, «δεν υπάρχει μια πολιτική δέσμευση μεγάλου εύρους» στη ζώνη του ευρώ: «Αν την Πέμπτη και την Παρασκευή (κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής) προχωρήσουμε προς τη δημιουργία ενός τραπεζικού επόπτη, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο» κατέληξε.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης