Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ορισμένα φάρμακα είναι τρεις φορές ακριβότερα σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Η διαφορά στις τιμές είναι πολύ μεγαλύτερη στα φάρμακα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τα οποία στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη είναι ακριβότερα κατά 200% απ’ ό,τι στην Κροατία, σύμφωνα με ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2011.

Ειδικοί του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αποδίδουν τις υψηλές τιμές στα φάρματα στο αναποτελεσματικό σύστημα καθορισμού των τιμών και προμήθειας των φαρμάκων, σύμφωνα με την εφημερίδα της Μπάνια Λούκα «Γκλας Σπρσκε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι σημαντικές διαφορές στις τιμές των φαρμάκων παρατηρούνται και μεταξύ των δύο οντοτήτων της Βοσνίας, της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, αλλά και μεταξύ των δέκα καντονιών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

«Η Σερβική Δημοκρατία έχει πιο συγκεντρωτικό σύστημα προμηθειών με τιμές αναφοράς φαρμάκων, συνεπώς οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας οι τιμές ρυθμίζονται με αδιαφανή τρόπο εντός των καντονιών, γι’ αυτό υπάρχουν σημαντικές διαφορές» σημειώνεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία προτείνεται στις Αρχές της Βοσνίας να βελτιώσουν την πολιτική προμηθειών των φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης