Σαφή προαναγγελία ανατιμήσεων των υγρών καυσίμων και στην Ελλάδα αποτελεί η επίμονη και την Τετάρτη το βράδυ αιφνίδια ανατίμηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 56 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent, που άγγιξαν το υψηλό μηνός των $56,65 το βαρέλι, υποχώρησαν μετά την έκθεση του ΟΠΕΚ, στα $56 το βαρέλι, ωστόσο έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα $42 που άγγιζαν πριν από έναν χρόνο, με τον ΟΠΕΚ να δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και γιατί να μην αισιοδοξεί ο ΟΠΕΚ;

Κατάφερε και μείωσε την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο περισσότερο από ότι είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για μείωση της προσφοράς και δήλωσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου είχαν μειωθεί τον Φεβρουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι η προσπάθειά του να μειώσει το πλεόνασμα προσφοράς που είχε χτυπήσει τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έχει σημειώσει επιτυχία.

Όμως, ο Οργανισμός εξέφρασε επίσης την πρόβλεψή του για την προσφορά από τρίτες χώρες το 2017 καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ενθαρρύνουν την αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου στις ΗΠΑ, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση για πετρέλαιο του ΟΠΕΚ το τρέχον έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΠΕΚ έχει συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή του κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από την 1ηΙανουαρίου του 2017 και για έξι μήνες, στην πρώτη μείωση εδώ και οκτώ χρόνια, για να απαλλαγεί από το πλεόνασμα προσφοράς.

Η Ρωσία και άλλοι 10 παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή στο 50% του ποσού του ΟΠΕΚ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης