Τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων καθώς και την προστασία της μικρής παράκτιας αλιείας, που απειλείται από την κλιματική αλλαγή έθεσε ως προτεραιότητες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά την παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη για τη Βιώσιμη Μικρή Παράκτια Αλιεία στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, που έγινε σήμερα στη Μάλτα.

«Η παρουσία μου εδώ – μόλις ένα μήνα μετά την τοποθέτησή μου ως υπουργού, αρμόδιου για τον τομέα της αλιείας – τονίζει τη σημασία που δίνουμε ως χώρα για την ομαλή ανάπτυξη της μικρής παράκτιας αλιείας στην περιοχή μας, καθώς και της ισχυρής πολιτικής μου δέσμευσης στην κατεύθυνση της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του κλάδου» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως η πρόταση για μία Υπουργική Δήλωση προς ένα Σχέδιο Δράσης ανά Περιφέρεια, η οποία θα υπογραφεί στη Μάλτα «βάζει τα θεμέλια για την ξεκάθαρη ρεαλιστική και εξειδικευμένη εφαρμογή των κοινών μας στόχων και προθέσεων». Ζήτησε την συνεργασία όλων των πλευρών σε σειρά συγκεκριμένων δράσεων, που θα έχουν ως στόχο της διασφάλισης συντονισμένης πολιτικής σε τομείς όπως μεταξύ άλλων η αναβάθμιση της επιστημονικής έρευνας και της συλλογής δεδομένων για τη μικρή παράκτια αλιεία, τη βελτίωση των μέτρων διαχείρισης της καθώς και τη μεγαλύτερη συμμετοχή της στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, για να διασφαλιστούν οι καλές συνθήκες εργασίας και το εισόδημα των αλιέων.

Τη συνδιάσκεψη διοργάνωσε από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σημαντικότητα του ρόλου της GFCM λέγοντας «μας δίνει το κατάλληλο διεθνές νομικό πλαίσιο για να προωθήσουμε τις συνέργειες και τη συμπληρωματικότητα μεταξύ των περιφερειών, ειδικά προς στην κατεύθυνση των κοινών μας στόχων, όπως τη μείωση της υπεραλίευσης και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των ιχθυοαποθεμάτων στη Μεσόγειο για τις επερχόμενες γενιές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης